אינטל מכריזה דף חדש בעולם המעבדים שלה – סדרת מעבדי Meteor Lake אשר מבוססת על השינוי המשמעותי ביותר בעיצוב מעבדים שבוצע בחברה ב-40 השנים האחרונות
ההבטחות הגדולות של אינטל
היום מכריזה רשמית על סדרת מעבדי Core Ultra, מיתוג חדש שמגיע עם סדרה חדשה של מעבדים למחשבים ניידים. הסדרה הזאת מגיעה על בסיס ארכיטקטורה חדשה לחלוטין שהיא Meteor Lake, שילוב של תהליכי יצור שונים המחוברים לשבב בודד.
לאחר המתנה רבה, ציפיות רבות וגם כיסוי נרחב של הרקע הטכנולוגיה מאחוריה – ארכיטקטורת Meteor Lake מקבלת השקה רשמית, עם קו מוצרים אשר יעשה את דרכו אל מחשבים ניידים כבר החל מעתה.
לאלו שמעוניינים לדעת יותר על הקרביים של ארכיטקטורת Meteor Lake, העלנו כתבה מעמיקה כאן.
כאשר מחשיבים את כל השיפורים הטכנולוגיים, זו גולת הכותרת של אינטל עבור הדור הקרב של מעבדים למחשבים ניידים – 25 אחוזים של הפחתה בצריכת החשמל מול המעבד המקביל של הדור הקודם, דור 13 של סדרת Core, לפחות כשזה מגיע לשימוש ספציפי נפוץ.
בזמן שהתחרות גואה והופכת לתוססת מתמיד, מבטיחה אינטל לשיפורים ובניהם גם כאלה משמעותיים למדי מול המעבד המתחרה תחת אותה צריכת חשמל. במקרה הזה מדובר ב-Core Ultra 7 165H א מול ה-Ryzen 7 7840U של AMD.
השיפורים המשמעותיים ביותר בצריכת חשמל שיהפכו לשיפורים בחיי הסוללה כוללים מצב מנוחה במערכת ההפעלה ובעיקר שימושים קלים וצריכת תוכן וידאו. ניתן לראות שבגלישה ברשת ושימוש באפליקציית Teams של מיקרוסופט השיפורים מספיקים בשביל להוביל על ספינת הדגל של AMD בתחום, ה-Ryzen 7 7840U.
לאלו שמבולבלים, Core Ultra הוא המותג החדש של אינטל עבור מעבדיה, והוא יחליף את Core i כאשר Core i7 הופך ל-Core Ultra 7. אנחנו גם נפרדים משמות ארוכים יותר ועוברים משמות כמו 1370P ל-165H. העקרון הוא פשוט למדי כאשר 1 יהיה דור המעבד, 6 יהיה דרגת העוצמה הכללית, 5 יהיה תת-דרגה בתוך הסדרה עצמה, ו-H הוא סוג משפחת מעטפת החום. Core Ultra 7 165H יכול גם להפוך ל-165H בלבד ומכאן אפשר להבין שמדובר בדור הראשון של Core Ultra, שמשפחת המעבד היא 6 שהיא אחת מתחת ל-9 הגבוהה ביותר, וש-5 מסמל את התדר הגבוה ביותר במשפחת 6. ה-H מסמל מעטפת חום מוגברת שלרוב תפגשו את במעבדי 28-45W, בדומה למעבדי H עד כה.
בממוצע ביצועים מאוד כללי, מדרגת אינטל את ה-Core Ultra 7 165H כמעבד מעט יותר חזק מ-Core i7 1370P לפעולות רב לבתיות. ההבדל אינו דרמתי כלל, אך לא ראינו שיפורים דרמתיים של ממש בדורות האחרונים של אינטל כשזה מגיע לשיפור מהסוג הזה.
החדשות הטובות הן שכשזה מגיע לביצועים בפועל בשימוש מחשבים ניידים שתפגשו בקרוב, המבחנים של אינטל מעניקים לנו אופטימיות זהירה. שיפור הביצועים בעריכת וידאו ותמונות נראים לא רעים כלל לעומת הדור הקודם והתחרות במחשבי ASUS Zenbook. אפשר גם לתרגם את שיפור הביצועים הזה לשיפול יעילות ישיר כאשר פעולות עיבוד יסתיימו מהר יותר ויקלו על אורך חיי הסוללה.
אחד השיפורים הגדולים שמגיעים עם מעבדי Core Ultra החדשים של אינטל מגיע בדמות ליבה גרפית עוצמתית במיוחד שהיא החזקה ביותר שאינטל הטמיעה במעבד עד כה. בחלק מהמעבדים תופיע קונפיגורציה מאוד דומה למה שמקבלים בכרטיס המסך Intel ARC A380, כרטיס מסך אשר מכיל שמונה מעבדי Xe של אינטל מארכיטקטורת Alchemist. מה שזה אומר בפועל הוא שברוב המקרים שיפור הביצועים בשלל משחקים עם הליבה הגרפית המובנית יהיה משמעותי למדי.
כמובן שהשיפור הזה ביכולת הליבה הגרפית המובנית הוא שיפור שמתרגם גם ליכולות תוכנתיות משפורות בכל הנוגע למדיה ויזואלית כמו עריכת תמונות ווידאו.
במקרה הגרוע, מבטיחה לנו אינטל שאפשר לצפות לביצועים מקבילים לביצועי הגיימינג של ה-7840U של AMD, מעבד אשר ידוע ביכולות גרפיות חזקות.
מעבדי Core Ultra החדשים של אינטל מכילים גם NPU או Neural Processing Unit, רכיב עם נוכחות סיליקונית גדולה שמטרתו לבצע פעולות AI מואצות דרך תוכנה. אינטל מדגימה ששיפור הביצועים לעומת מעבדים אחרים הוא משמעותי מאוד. זו אחת הבשורות הגדולות של עידן Core Ultra החדש.
מבנה המעבד ותכונותיו
מעבדי Core Ultra החדשים למחשבים ניידים מגיעים עם סט תכונות משופר וכך זה נראה במעבדי H בעלי מעטפת חום של 28W ויותר. הזיכרון בוא יעשה שימוש הינו מסוג DDR5 או LPDDR5 בטווח מהירויות אשר צפוי להגיע ל-7467MT/s ואף יותר.
התמיכה ב-Thunderbolt 4 קיימת באופן טבעי ותהיה אפשרית בתלות בדגם המחשב הנייד. לצד זה, ממשקי ה-PCI-Express מקבלים שדרוג גם במהירות וגם בכמות הממשקים כאשר דור 5 יהיה זמין למעבדים גרפיים נפרדים וישנם אפילו שלושה ממשקי M.2 בדור 4 במידה ויתאפשר במחשב הנייד הספציפי. כמובן שלמקום פיזי יש משקל גדול בהחלטה של יצרן מה לאפשר ועל מה להתפשר.
צמד הסיומות של מעבדי Core Ultra של אינטל, H ו-U הן למעשה שתי הסדרות המיועדות למחשבים לפי מעטפת חום שונה. סדרת U תהיה זאת בעלת מעטפת חום דלה אשר תפגשו במחשבים הקטנים והקלים ביותר כאשר סדרת H הבשרנית מיועדת לטווח ביצועים וגם מחיר גבוה יותר, באופן כללי.
על פי אינטל, לכל המעבדים מלבד 164U ו-134U תהיה תמיכה בקונפיגורציית זיכרון של עד 64GB בזיכרון LPDDR5 מולחם, או 96GB של זיכרון נשלף. מעבדי U מגיעים במעטפת חום בסיסית של 15W ומעטפת חום מירבית של 57W. מעטפת החום המירבית הזאת בנויה להעמסות רגעיות שדורשות כח עיבוד גבוה. בשימוש ממושך יהיו המעבדים מוגבלים ל-15W בלבד.
בגרזת H כל המעבדים מלבד Core Ultra 9 185H מוגדרים למעטפת חום של 45W עם עליה ל-64W ו-115W. העליות הן כמובן עליות רגעיות לעומסים משמעותיים.
קונפיגורציית הליבות משתנה בתלות בדרגת המעבד. כל המעבדים מקבלים צמד ליבות LP E-Core, שהן ליבות יעילות במיוחד אשר מוצבות בנפרד באריח ה-SOC. מלבד זאת, מעבדי ה-Ultra 7 מקבלים שש ליבות P-Core לצד שמונה ליבות E-Core. מעבדי Ultra 5 יצוידו בארבע ליבות P-Core.
סדרת U תבוסס כולה על אותה קונפיגורציית ליבות – שתיים מסוג P-Core ושמונה מסוג E-Core. גם כאן לכולם יש צמד ליבות LP E-Core יעילות במיוחד. תדרי הטורבו המירביים נמצאים כולם על הטווח שבין 4.3GHz לבין 4.9GHz עבור ליבות ה-P-Core בתלות בדגם.
כל מעבדי ה-U צפויים לקבל 4 מעבדי Xe לגרפיקה בלבד, כאשר מעבדי H יקבלו 7-8 מעבדי Xe לביצוע פעולות גרפיות, מה שיהפוך אותם באופן טבעי למעבדים עדיפים משמעותית גם לגיימינג בדרכים וכל פעולה מואצת גרפית.
מגוון גדול של דגמי מחשבים ניידים על בסיס מעבדי Core Ultra יהפוך בשבועות הקרובים לזמין, ועל רבים מהם תקראו גם כאן ב-HWzone. בהזדמנות זאת נזכיר גם כי אינטל בשלבים מתקדמים של הכנת דור Lunar Lake למחשבים ניידים, הדור שיגיע אחרי Meteor Lake וצפוי להביא שורה של שיפורים חשובים. על Lunar Lake שהוא בחלקו הגדול פיתוח של אינטל ישראל נשמע במהלך 2024.