נחתה עלינו תחנת עבודה ניידת מתקדמת של HP מדגם ZBook 16 בעלת מעבד Core i9 המהיר ביותר וכרטיס מסך NVIDIA RTX 4000 עדכני – אז יצאנו לגלות מה מפלצת שכזאת מסוגלת לעשות במציאות
לעיתים נופלת בחיקינו האפשרות לבחון מחשב נייד שהוא קצת שונה ממה שרוב השוק בדרך כלל מאמץ. בסקירה זאת אנחנו מביטים על מפלצתית יוקרתית של ממש בכל הנוגע לביצועים בפועל.
איכות בניה ותכונות פיזיקליות
זה הוא ה-HP ZBook Fury 16 G10 האימתני. מדובר בתחנת עבודה ניידת ליוצרי תוכן, אנשי מקצוע בתחום הגרפיקה והאדריכלות ולמעשה כל אחד שמחפש תחלופה למחשב נייח רציני אשר אפשר לקחת לכל מקום.
העלות? מתחילה מעל לעשרת אלפים שקלים לדגמים הבסיסיים ויכולה להתקרב בשקט לקו שלושים אלף שקלים עבור הקונפיגורציות המשוגעות באמת.
המחשב אותו HP לוותה לנו לבדיקה הינו בעל מעבד Core i9 13950HX מדור 13 של אינטל בשילוב עם כרטיס המסך הטרי NVIDIA RTX 4000 Ada. מדובר בשילוב החזק ביותר שעבר אצלנו עד כה והוא מכיל טכנולוגיה טריה שעדיין קצת קשה להשיג בשוק המקומי, ביחוד בתחום כרטיס המסך הזה.
עוד כחלק מהקונפיגורציה הזאת הוא מסך IPS בגודל 16 אינצ' וברזולוציית 1920X1200. קיימת גם גרסת מסך 4K ואנחנו חושבים שעבור מחשב מטורף שכזה, מסך 2560X1600 צריך להחשב כמינימום.
מדובר במחשב נייד גדול ועבה שלא מתנצל על כך. לא מדובר במכשיר קל משקל למשתמש המשתנע, אלא בעיקר לתחנת עבודה ניידת במשקל של קרוב ל-2.5 קילוגרם.
גוף המחשב בנוי מאלומיניום, וחלקים שלמים ממנו עשויים מפיסות בודדות. משמעות הדבר היא שאיכות הבניה גבוהה מאוד, גבוהה מזאת של רוב המחשבים הניידים כיום בשוק אשר עושים שימוש תרכובות פלסטיק.
ישנו משטח עכבר גדול עם הלחצנים האיכותיים ביותר שפגשנו עד כה במחשב נייד, ובפער גדול. לחיצות ארוכות, רכות אך בעלות נוכחות. ניתן לתכנת את פעולת הלחצנים בתוכנה של HP.
גם המקלדת עצמה מעולה, אם כי אנחנו חייבים להוריד נקודה על העובדה שלחצן ההדלקה והכיבוי מתחבא בין מקשים אחרים בשורה העליונה. תאונה שבה במקום ללחוץ על Delete או Print Screen לוחצים על כפתור הכיבוי נראית כאפשרות סבירה.
צד אחד של ה-ZBook כולל (מימין לשמאל) חריץ עבור כרטיסי SD, יציאת HDMI, יציאת Mini DisplayPort, צמד יציאות Thunderbolt 4 וכניסה עבור ספק הכח (המטען).
אפשר לראות בתמונת הפרופיל הזאת כמה עבה ה-ZBook Fury 16.
הצד השני כולל כניסת רשת RJ45 לצד צמד כניסות USB 5Gbps ויציאה עבור אוזניות משולבות מיקרופון.
תחתית התחנת העבודה הניידת הוא האיזור בו אוויר טרי נכנס אל גופי הקירור. האוויר החם יוצא מאחורי איזור המסך. בתחתית התמונה ניתן לראות את איזור הרמקולים. ניגע באיכות השמע בהמשך.
נציין שוב את איכות הבניה המשובחת. חלקים גדולים מתחנת העבודה הניידת הזאת עשויים מפיסת אלומיניום בודדת.
ציר המסך מאפשר פתיחה שלו ביד אחת ללא צורך להחזיק את החלק התחתון של המחשב. נקודות בונוס על כך, שכן רבים ממחשבי הגיימינג ותחנות העבודה לא מאפשרים זאת. עוד הבדל הוא שמחשבים רבים שסגורים אפשר לעוות עם קצת כח. כאן, להשיג מילימטר של עיוות כשמפעילים כח בכיוונים שונים על המחשב היא משימה קשה. זה מחשב שקשיח כמו פיסות האלומיניום הגדולות שמרכיבות אותו.
עובי פאנל המסך הוא… סביר לכל היותר. כבר ראינו במחשבים אחרים פאנלים דקים משמעותית. בהזדמנות הזאת נציין שרזולוציית 1920X1200 עבור מחשב יקר שכזה מרגישה קצת זולה. אם יש אפשרות לבחור ב-2560X1600 או 3840X2400 – זאת תהיה עדיפות. נוסיף גם שמדובר במסך שכדאי להביט בו ישירות, שכן מבט מזווית יוצר טקסטורה מחוספסת. זה מפחית מחווית השימוש.
העיצוב החיצוני של ה-ZBook Fury נהנה מאותה טקסטורה מחוספסת של אלומיניום אפור. אנחנו חושבים שהעיצוב אלגנטי ומחמיא לקהל היעד של המחשב הזהה.
חומרה ואפשרויות שדרוג
ה-ZBook Fury 16 G10 מגיע עם החומרה הטריה ביותר בשוק, לפחות נכון לעת כתיבת שורות אלו.
המעבד הבכיר ביותר שנמכר עם תחנת העבודה הניידת הזאת הוא ה-Core i9 13950HX, שהוא גם המעבד הבכיר של אינטל עצמה עבור מחשבים ניידים. המעבד הזה מבוסס על ארכיטקטורת Raptor Lake העדכנית ומכיל 8 ליבות P-Core לצד 16 ליבות E-Core, קונפיגורציה דומה לזאת שתמצאו ב-Core i9 13900K השולחני. פה אנחנו לא צפויים להגיע ל-250W ומעבר, כאשר מעטפת החום היא 55W עבור המעבד הזה, ולעיתים תקפוץ מעל לכך בעת מאמץ זמני.
הליבה הגרפית שזמינה לנו כאן היא גם "ביג דיל". בעוד שבפועל אפשר לקבל את המחשב הזה עם NVIDIA RTX 5000 Ada, הדגם שאצלנו מגיע עם RTX 4000 Ada "בלבד". מדובר בליבה גרפית חדשה המבוססת על ארכיטקטורת Ada של NVIDIA, זאת שתמצאו ב-GeForce RTX 40 למיניהם.
עבור RTX 4000 Ada מדובר בקונפיגורציה שכוללת את ליבת AD104 בשימוש 7,424 מעבדי CUDA. מדובר למעשה ב-GeForce RTX 4070 Ti עבור תחנות עבודה ניידות. זוכרים את המותג Quadro עבור יוצרי תוכן ומהנדסים? כיום המותג הזה פשוט נקרא NVIDIA RTX וזאת ליבה גרפית אשר ממשיכה את הקו ש-Quadro התחיל. משמעות הדבר היא שבנוסף ליכולות גיימינג רציניות יש כאן כלים יחודיים עבור מהנדסים בתוכנות דוגמת AutoCAD, AVID Maestro ושלל כלי אדריכלות, מידול וגרפיקה לרינדור.
ניתן למצוא את ה-ZBook Fury 16 G10 גם עם ליבות גרפיות צנועות יותר דוגמת RTX 3500 Ada או RTX 2000 Ada.
כדאי גם לדעת שבנפחי זיכרון ואחסון היכולת המירבית מגיעה לערכים קצת מטורללים. בעוד שהמחשב שאצלנו מגיע עם 32GB של זיכרון מסוג DDR5, ניתן לרכוש את המחשב עם עד 128GB של זיכרון מערכת. בנוסף, אפשר גם לקבל אותו עם 12TB של אחסון מהיר מסוג PCI-Express 4.0 NVMe.
הסוללה הינה סוללת 95 וואט-שעה, שזה נפח מאוד מרשים עבור תחנת עבודה ניידת עם חומרה כל כך תובענית. זה מסביר את העובי הלא-שגרתי. בדרך כלל אנחנו פוגשים סוללות 65-75 וואט-שעה במחשבים מתקדמים. שם פשוט מדובר באל-פסק ארוך ולא משהו שאפשר לשרוד איתו שעות רבות.
עבור HP, כל ממשק מקבל את המקסימום שרק ניתן להשיג כיום בעולם החומרה, לפחות עבור אלו שרוצים זאת. יש כל כך הרבה תכונות ואפשרויות עבור סדרת ZBook, שאפילו עבור הדברים החשובים נאלץ להקדיש פסקאות רבות. יותר מידע תוכלו למצוא בדף המוצר.
ביצועי המפלצת מול מחשבים אחרים
עבור מבחני ביצועים למחשבים הניידים, אנו קודם מביאים אותם למצב של התיצבות תדרים וטמפרטורה ואז מתחילים לדגום מספרים.
בשל העבודה שאנחנו בוחנים מכונות שמיועדות בעיקר לעבודה נייחת מול שקע חשמלי, המחשבים הניידים נבחנים כאשר הם במצב ביצועים מירביים ומחוברים לספק הכח.
ה-ZBook Fury מציג ב-Overwatch 2 ביצועי גיימינג אשר עולים במעט על אלו של מערכת המחשב הנייחת עם Core i9 13900K וכרטיס RTX 4060 Ti. זה הישג מאוד מרשים עבור מחשב נייד.
ב-Plague Tale שמנו לב כי בשל הגבלות חום וצריכת חשמל המצב נרגע מול המערכת השולחנית שלא מוגבלת כלל בתחום הזה. כאן אנחנו מקבלים ביצועים שגבוהים בכ-20 אחוזים מביצועי מחשב נייד אחר עם RTX 3070. עדיין, לא רע, אך רחוק מביצועי נייח עם RTX 4060 Ti.
ב-Horizon Zero Dawn ביצועי הגרפיקה של ה-ZBook Fury מעולים, פשוט כי הם גבוהים משמעותית ממחשבים אחרים בעלי ליבות גרפיות שנחשבות לחזקות בין כה וכה. בכותר זהה הביצועים נמצאים קצת מאחורי המחשב השולחני.
בטומב ריידר הביצועים גם כן בין שאר המערכות הניידות לבין המערכת הנייחת עם RTX 4060 Ti. ביצועים חזקים למדי.
ב-Borderlands 3 אנחנו מבחינים בביצועים שווים לאלו של המערכת השולחנית עם RTX 4060 Ti. כשמשווים צריכת חשמל של מחשב נייד לזאת הגבוהה בכמה מונים במערכת שולחנית – זה הישג לא רע בכלל.
טמפרטורות העבודה טובות, מעולות אפילו. ראינו את המעבד נוגע ב-97 מעלות כמקסימום, אך לרוב נח באיזור 80 מעלות בעת משחק. ה-RTX 4000 Ada נוגע ב-95W כצריכת חשמל ואז משתקע ב-85W רוב שעות המאמץ. זו צריכת חשמל שמאפשרת לליבה הגרפית הזאת להשיג את הביצועים שראיתם.
טמפרטורות הפעולה של הליבה הגרפית נמוכות בהתחשב בצריכת החשמל הזאת, עם מקסימום של פחות מ-77 מעלות צלזיוס בנקודה החמה. טמפרטורת הסביבה הייתה 26 מעלות צלזיוס בעת הרצת מבחני המאמץ.
עומס רב לזמן ארוך הוא דרך לבדוק את מערכת הקירור של מחשב נייד. ה-Core i9 13950HX התמודד בצורה ראויה למדי מול מבחן הרינדור שלנו בבלנדר כאשר ביצועים עומדים בין אלו של Core i5 12400 לבין אלו של Core i7 13700K. בהתחשב בכך שצמד המעבדים השולחניים המהירים ביותר שלנו כאן צורכים כ-200W ויותר בעת רינדור, שימוש בשליש בזה בלבד עבור חצי מהביצועים נשמע כמו עסקה הוגנת.
רשמים מחווית השימוש
התחיל בלציין כי 2.4 קילוגרם של מחשב 16 אינצ' הוא בהחלט דבר שמרגישים בתיק גב. זה גורם למחשבי הגיימינג שבחנו בעבר (בעלי משקל 2.1 קילוגרם ונפח קטן משמעותית) להראות כמו אולטרא-בוקים. אין לנו ספק של-HP לא כל כך אכפת ממצבים כאלה פשוט כי היא מציעה מחשבים ניידים קלים משמעותית. זו תחנת עבודה ניידת בצורה שלא מתנצלת.
שילוב של חומרה משופרת עם סוללה בנפח גדול הביאו אותנו לתוצאות סוללה מעניינות. בבהירות מסך מירבית זמן צריכת התוכן ביוטיוב עלה בעשרות דקות על פני מחשבים ניידים אחרים. בעת משחק החומרה המפלצתית החזיקה מעמד יחסית בגבורה מול חומרה חלשה יותר של מחשבים אחרים. אמנם, עם קצת מעל לשעה בפועל של משחק לא מדובר במחשב נייד שמיועד לעבודה מאומצת בשימוש סוללה.
אפרופו בהירות מסך, מדדנו בהירות של 395NIT כמירבית וזה עומד בקו אחד עם ההסמכה להפוך למסך שתומך ב-HDR בסיסי, הוא HDR400. כשזה נוגע לדיוק צבע, אנחנו מאוד רחוקים ממסך מכויל. כיול ידני מביא אותנו לדיוק צבע גבוה, אך מהמפעל נראה שלא התבצע כיול רציני מכל סוג.
על חווית ההקלדה נספר שהיא טובה, מעולה אפילו. מלבד כפתור ההדלקה שאנחנו לא אוהבים בשורת המקשים העליונה, מדובר במקלדת מעולה עם טווח לחיצה מכובד ומורגש. משטח המגע כאמור מעולה וגם הלחצנים בו נוחים לשימוש.
איכות השמע ב-ZBook Fury 16 G10 היא כנראה הטובה ביותר שפגשנו במחשב נייד מבוסס x86. עוצמת השמע עצמה לא אדירה, אך בסאונד יש עומק, רזולוציה וטווח שהופך את חווית הצפיה וההאזנה למעולה במידה ואין לכם כל אמצעי שמע אחר לחבר. המחשב מתהדר ברמקולים ממותג Bang & Olufsen ונראה שלא בכדי.
אין מחשב נייד של מותג גדול בלי לקבל איתו חבילת תוכנות. יחד עם ה-ZBook Fury הגיע האנטיוירוס ומערכת האבטחה של HP, ה-HP Wolf Security. אין לנו בעיה עם אנטיוירוסים איכותיים שהם חלק מהמוצר ומיועדים לטווח הארוך. עם זאת, נראה שהאנטיוירוס של HP מעט חטטן כאשר הוא דורש אישור לכל תוכנה אשר המפיץ שלה לא מוכר במאגר שלה.
תוכנת myHP הפשוטה מאפשרת לדעת יותר על המחשב, לממש אחריות ולקבל תמיכה טכנית במידת הצורך. עבור תחנת עבודה ניידת מתקדמת שכזאת, כל שצריך לעשות הוא לפתוח קריאה. המחשבים הניידים של HP מקבלים בארץ שלוש שנות אחריות מהיבואן הרשמי.
מפת חום בעת מאמץ
כפי שניתן לראות, איזור יציאת אוויר בעת מאמץ גרפי גבוה יכול להיות לוהט למדי למגע. קרבה ל-50 מעלות צלזיוס משמעותה איזור חם שגובל בסכנת כוויה במידה והיד באה במגע למשך יותר מכמה שניות. למזלנו לא מדובר באיזור שיש לידיים מה לעשות בו. איזור המקלדת בין המקשים לצערנו גם מגיע לטמפרטורות גבוהות למדי – זה חלק מהעסקה כשרוצים גוף שכולו עשוי אלומיניום במחשב כה מתקדם.
איזור משטח המגע נשאר קריר בעת מאמץ. חום לא מגיע לשם.
סיכום חווית שימוש וביצועים – HP ZBook Fury 16 G10
סיכום זה הינו עבור דגם HP ZBook Fury 16 G10 שביקר אצלנו, בעל מפרט:
- Core i9 13950HX
- NVIDIA RTX 4000 Ada 12GB
- 32GB DDR5-5600
- 1TB M.2 SSD PCI-E 4.0
- 16" 1920X1200 60Hz
אהבנו
- ביצועי מעבד וכרטיס מסך המתאימים לגיימינג ברזולוציה גבוהה ובהגדרות מירביות, כמו גם עבודה מקצועית לרינדור ועיבוד כללי, 12GB של זיכרון גרפי עבור RTX 4000 Ada
- אופק שדרוג מעולה לאחסון וזיכרון – עד 128GB של זיכרון DDR5 ו-12TB של SSD
- איכות בניה יוצאת מן הכלל, הרבה מעל לנוף הממוצע של מחשבים ניידים מבוססי אינטל ו-AMD
- רמקולים בעלי עומק ואיכות שמע טובה
- מקלדת מאוד נוחה לשימוש, משטח מגע חלק ותגובתי
- מספר רב של ממשקים, צמד יציאות Thunderbolt 4 במהירות 40Gbps
- טמפרטורות פעולה נהדרות, פעולה שקטה
- עיצוב מינימליסטי, לא צעקני. מאוד אלגנטי
פחות אהבנו
- אפשר לדלג על אפשרות מסך 1920X1200, מומלץ לרכוש גרסה עם רזולוציה גבוהה יותר, בעיקר כשהשוק התקדם כבר הרבה מעבר לכך
- תצוגה שמפחדת מגיימינג ודיוק צבע, תדר של 60Hz ודיוק צבע בינוני מהמפעל. צפיה בזווית תביא לטקסטורה מחוספסת
- עובי גדול משמעותית ממחשבי גיימינג ויצירת תוכן בעידן הזה, משקל שלא יתאים לכל אחד
- מחיר בהתאם לתחנת עבודה ניידת עם עלות של 15 אלף שקלים ויותר לקונפיגורציות החזקות
- גוף אלומיניום משמעותו איזורים חמים ואף מסוכנים למגע בעת מאמץ ממושך. למזלנו לא מדובר באיזורים בהם הידיים נחות בדרך כלל אלא מעל לשורת המקשים העליונה של המקלדת