ריכזנו עבורכם את כל מה שחשוב לדעת על תושבת AM5 החדשה של AMD ולוחות האם החדשים מבוססי ערכות השבבים B650 ו-X670 – כדי שתדעו היכן הכי שווה להשקיע את הכסף שלכם
כחלק מסופת החומרה שמכה את עולם משתמשי המחשב בשבועות האחרונים אנו מביאים בפניכם תוכן מקור רב אודות הפלטפורמות החדשות של אינטל ו-AMD. הפעם אנחנו נתמקד בתושבת AM5 של AMD ונעשה לכם סדר בכל הנוגע ללוחות האם השונים ואילו תכונות צריך לחפש כאשר ניגשים לרכוש לוח אם.
לאחר שכל מעבדי Ryzen 7000 החדשים של AMD הגיעו לחנויות, כעת גם לוחות האם מהדגמים השונים אשר תומכים בהם מגיעים כדי שתוכלו לרכוש מחשב חדש מבוסס מעבד Ryzen 7000 בעל תמיכה בתכונות שונות ומגוונות.
כחלק מספיישל עם דגש צרכני אנחנו עושים עבורכם סדר בערכות השבבים והתכונות השונות כדי שתדעו לאן לכוון את הרכישות שלכם ולהפיק את המיטב מכספכם. הדגש במדריך רכישה זה מתמקד ביצרנית GIGABYTE אשר מוכרת היטב לקהל משתמשי המחשבים האישיים בשל לוחות האם וכרטיסי המסך שלה בעיקר. בעתיד נדון ברכיבים וביצרניות נוספות.
לפני הכל, צריך לעשות סדר בערכות השבבים השונות של תושבת AM5. תושבת זאת מגיעה עם ארבע ערכות שבבים על מנת שיוכלו יצרניות לוחות האם השונות לפלח את מוצריהם בתכונות ובמחירים שונים.
בטבלא שלפניכם אתם יכולים לראות את התפלגויות נתיבי התקשורת בין ערכות השבבים השונות כאשר כל ערכת שבבים קיימת בגרסת Extreme ובגרסה רגילה. ניתן לדעת מה היא גרסת Extreme לפי E בשם, כמו X670E ו-B650E. ההבדל העיקרי והבולט ביותר בין ערכת שבבים שהיא Extreme לכזאת שלא היא התמיכה בתקן PCI-Express 5.0 הטרי עבור כרטיס מסך. לוחות אם נטולי Extreme תומכים בתקן PCI-Express 4.0 המסורתי עבור כך. חשוב להוסיף כי תמיכה בלפחות ממשק M.2 אחד ב-PCI-Express 5.0 קיימת בכל הפלטפורמה.
נכון לעת כתיבת שורות אלו עוד אין כרטיסי מסך אשר מגיעים בתקן החדש, וברמה הטכנית יש סברה כי כרטיסי המסך העתידיים הקרובים שכן יתמכו בכך לא באמת יפיקו מהממשק יתרון משמעותי לעומת זה הקיים, וכנראה שגם AMD יודעת את זה כיצרנית ליבות גרפיות עצמה בשל הבחירה הזאת. כתזכורת – גם RTX 4090 המפלצתי של NVIDIA מגיע בתקן 4.0 בלבד.
לפניכם כמה מלוחות האם הבולטים של GIGABYTE יחד עם הסברים אודות פלח השוק היעודי והתמורה.
ל-GIGABYTE כמה דרכים לפלח את מוצריה, כאשר AORUS הוא מותג הגיימינג המוביל וזה שמסמל עבורה את כל לוחות האם המתקדמים לגיימינג ואוברקלוקינג. מה שאתם רואים כאן הוא לוח האם המתקדם ביותר שלה עבור תושבת AM5 כעת, ה-X670E AORUS XTREME.
לוח אם זה מגיע בתג מחיר גבוה, אך באופן מפתיע לא גבוה כמו מתחריו – 700 דולר. הרעיון בלוח אם שכזה, חוץ מלהוציא את העיניים הוא בעיקר לכסות ברמה הגבוהה ביותר מכוון תכונות רחב ולאפשר כל ממשק תקשורת פוטנציאלי שהמעבד וערכת השבבים מסוגלת להעניק. לא תמיד דבר זה נעשה על ידי יצרניות, וכאן יש את האפשרות.
לוח אם שכזה זוכה לאינטרנט קווי של 10Gbps עבור תקשורת מהירה, עם מלא ממשקי USB מהירים של 10Gbps ויותר גם כן. יש גם יציאות תצוגה עבור הליבה הגרפית המובנית, אך השימוש העיקרי עם לוח אם שכזה יעשה עם כרטיס מסך מתקדם.
יחסית במהירות הפך ה-B650E AORUS MASTER לפייבוריט שלנו עבור תמורה למשתמש המתקדם. מי שמכיר את GIGABYTE יודע ש-AORUS MASTER כדרגה מתחת ל-XTREME בדרך כלל זולה משמעותית כאשר היא מעניקה כמעט את כל תכונות ה-XTREME וכך זה פה. לוח האם הזה זוכה לאותה התמיכה ב-PCI-Express 5.0 עבור ממשקיו, עם פוטנציאל אוברקלוק שלא יבייש אף לוח אקסטרים, ועם מספיק גופי קירור היכן שצריך.
עבור מחיר רשמי של בדיוק חצי מה-X670E AORUS XTREME, אפשר להבין למה אנחנו מחבבים את ה-B650E AORUS MASTER. גם כאן לא פוסחת GIGABYTE על מגוון וכמות גדושה של ממשקי USB מהירים יותר ופחות. אפשר להחשיב את יציאות האודיו המועטות כחסרון, אך אנו מקווים שמשתמשים מתקדמים שעושים שימוש בלוח האם הזה משתמשים גם בפתרון סאונד חיצוני מתקדם.
עבורנו B650E היא ממשיכת דרכה של X570, ערכת השבבים המובילה של תושת AM4. קל להסתנוור מ-X670E ותוספת נתיבי ה-PCI-Express שהיא מציעה, אך אנחנו סבורים כי לרוב המשתמשים ההשפעה תהיה לא קיימת.
המיקום של ערכת השבבים X670 הוא קצת מוזר בין B650E לבין X670E. מדובר בכזאת שלא מאפשרת ממשק PCI-Express 5.0 עבור כרטיס המסך, אך כן כוללת כמה נתיבים נוספים בדור הקודם עבור ממשקים כאלה ואחרים. ה-X670 AORUS ELITE AX מגיע כזנב לאריות בתג מחיר של 290 דולר, דבר שהופך אותו לזול מה-B650E AORUS MASTER.
זה לא שיש כאן יותר מדי הנחות בתחום הממשקים. מלבד דרגת ה-XTREME החליטה GIGABYTE לדבוק בחיבור רשת קווי של 2.5Gbps עבור לוחות האם שלה, שנחשב היום לסטנדרטי עבור כל לוח אם שנמצא מעבר לדרגת מחשבים משרדיים וביתיים. ה-AX בשל הוא עבור מודול ה-WiFi וה-Bluetooth שכן גם לוח אם זה תומך בחיבור אלחוטי מהיר.
עשינו עבורכם סדר עבור התכונות החשובות שבין ארבעת לוחות האם שהצגנו לכם כאן. טבלא זאת מסבירה את הפילוח שעושה GIGABYTE בין הממשקים השונים בלוחות האם בהתאם למחיר. הכל כמובן בתלות ביכולות ערכות השבבים.
ישנו רכיב נוסף שזוכה לתצורות שונות והוא הספקת הכח עבור תושבת המעבד, זו למעשה מערכת שממירה את מתח 12V הנכנס במחברים העליונים אל המתח לו זקוק המעבד בזמן אמת בכל רגע נתון. בין משתמשי המחשב, לרוב הנושא הזה לא מקבל את מרבית אור הזרקורים ויש בזה הגיון. רכיבים של רגולציית מתח הם לא הנושא הכי מרגש ומעניין כשזה נוגע לחומרת גיימינג, לפחות לא לכולם.
הפעולה הזאת, כמו כל פעולה של המרת מתחים מערך אחד לערך אחר היא כזאת אשר הרכיבים שמשתתפים בה מפיקים חום בתלות הזרם והנצילות הכללית בהתאם לאיך שנבנו.
בקצרה – כל עוד ישנה סירקולציית אוויר בריאה במארז, אוברקלוקינג בשימוש קירור אוויר או מים לא יוגבל על ידי מערכת הספקת הכח לתושבת, שכן התחממות שלה הוא דבר שבדרך כלל מגביל תדרים למעבד.
כעת נעבור למצב קיצון בו נדבר על לוח האם הזול ביותר שכיום GIGABYTE מציעה, או שעתידה להציע בעתיד הקרוב עבור תושבת AM5. זה הוא ה-B650M-DS3H. מדובר בלוח אם בתצורת MATX שכולל צמד ממשקי M.2 עבור אמצעי אחסון, ממשק PCI-Express X16 4.0 עבור כרטיס מסך, וממשק PCI-Express X1 3.0 עבור כרטיס הרחבה.
ספציפית, בין הדברים שמאפיינים לוח אם שכזה, אשר צפוי להיות זמין בתג מחיר של כ-130 דולר הוא שתקבלו פחות ממשקי USB באופן כללי, כשרובם יהיו פחות מהירים מבדרך כלל, בנוסף לפחות ממשקים בכל איזור אחד.
לכן, ישנן מספר שאלות שכדאי שמשתמש ישאל את עצמו כשהוא מחפש לוח אם עבור צרכיו:
- האם אני מבצע אוברקלוקינג? אילו כלי עזר לאוברקלוקינג ארצה?
- מה מספר ממשקי ה-USB להם אני זקוק? מאיזה סוג? באיזו מהירות?
- אילו כוננים קשיחים אחבר ללוח האם? כמה בממשק SATA וכמה ב-M.2?
- האם יש לי הגבלות של מקום כתוצאה משימוש במארז מיוחד?
- איזה מעבד אתקין בלוח האם?
- האם אשתמש ב-2 או ב-4 מקלות של זיכרון? אולי כדאי להשאיר מקום לתוספת?
- האם לוח האם תואם את ערכת הצבעים שאני מחפש, אם בכלל?
לוח האם שהבאנו כדוגמה, ה-B650M-DS3H הוא מסוג לוחות האם שעל פי מחירם כנראה מכוונים לשימוש במעבד ה-Ryzen 5 7600X או בזולים ממנו שיושקו בעתיד. הסיבה לכך היא שכנראה לא יהיה רצון באוברקלוקינג, לא שימוש במעבדים עתירי צריכת חשמל ולא במספר גבוה של אמצעי אחסון במערכת.
משתמשים שכן יהיו מעוניינים באוברקלוקינג, יותר ממשקי USB ושימוש במעבדים דוגמת Ryzen 9 7900X או 7950X למשל, אך רוצים אפשרות זולה, בדיוק עבורם לוחות אם כמו ה-X670 AORUS Elite AX מיועדים, לדוגמה. שם, מקבלים מערכת הספקת כח שמיועדת בדיוק לדברים האלה. עוד אפשרות תהיה ה-B650 AORUS PRO AX שהוא לוח אם בעל מערכת עשירה וגופי קירור איכותיים בתג מחיר של כ-260 דולר.
חוק האצבע באוברקלוקינג, במיוחד למעבדים המתקדמים יותר מסדרת Ryzen 9 הוא להשתמש בלוח אם שמגיע עם מערכת שמתוארכת ככזאת בעלת 12 שלבים או יותר של יצוב מתח לליבת המעבד, זה יכול להיות שלבים של 70A או יותר, זה לא קריטי. התעשיה פחות או יותר ישרה קו בין היצרניות השונות ודירוגי הזרם והמספר הזה הוא המלצה כללית ששייכת לדור מייצבי מתח יחסית עדכני. כמובן שיש דקויות מעבר לזה (איך לא), אך מדובר בקו מנחה כללי.
לוחות האם הפשוטים יותר יגיעו עם מערכות בעלות 6-10 שלבים, ולרוב זולים או פשוטים יותר בדירוג 45-60A, וגם גופי קירור עם פחות שטח להפצת החום מהם. משמע, הפחתה בשני מישורים של יכולת התמודדות עם זרם גבוה. אלו הם לא לוחות אם שנבנו לצרכי אוברקלוקינג, אך יפעילו כל מעבד סטנדרטי בתושבת ללא בעיה כל עוד ישנה זרימת אוויר בריאה באיזור.
נציין כי כאשר יצרנית כמו GIGABYTE מתארות את מערכת הספקת הכח בתור "8+2+2" החלק החשוב הוא הראשון בשמאל, שמתאר את מערכת הספקת הכח עבור ליבות העיבוד עצמן, שהן החלק העיקרי בצריכת החשמל של המעבד. השאר מתארים את הספקת הכח עבור בקר ה-IO במעבד, שזו פיסת סיליקון נפרדת. שם ישנם רכיבים כמו בקר הזיכרון ובקר התקשורת עם הליבות.
את כל הדברים הללו אתם יכולים לראות בעמודי המוצרים הרשמיים שבאתר היצרן. לעיתים לא מציינים בפירוש את דגמי המייצבים, אך הדירוג הכללי לזרם נולד מיכולת הרכיב להתמודד עם חום בעיקר. רכיבים המוגדרים להמיר מתח (זה שנכנס ב-12V ללוח האם, אל זה שנכנס בהרבה פחות אל המעבד) בזרמים גבוהים יותר הם כאלה בעלי נצילות חשמלית גבוהה יותר באופן טבעי.
כתוצאה מכל הדברים שציינו, על השאלה "איזה לוח אם הוא המשתלם ביותר?" אין תשובה אחת, התשובה תמיד תהיה תלויה ברצונות המשתמש. מסטטיסטיקה גסה של קהילת האתר אנחנו יודעים שהרוב הגדול בוחר דווקא בלוחות האם הזולים, שכעת הפכו ליקרים משמעותית ממה שהיה ידוע כזול לא מזמן. המצב נכון בעיקר כאשר הדגש הוא גיימינג ועיקר התקציב עובר אל כרטיס המסך והמעבד, ובצדק.
כתוצאה מכך, עבור 600-800 שקלים כל לוח אם שתקבלו דוגמת ה-B650M-DS3H או B650 GAMING X (בתקווה שיכנס בתקציב הזה) יוכלו להעניק "מספיק" ממשקים ותמיכה נטולת דאגות במעבדים דוגמת Ryzen 5 7600X ו-Ryzen 7 7700X אפילו עם קצת אוברקלוקינג. לצערנו כפי שזה נראה עכשיו, טווח המחירים הזה יחשב שוק הכניסה של תושבת AM5. טבעי שמשתמשים שרוצים מעבדים מתקדמים יותר דוגמת Ryzen 9 7900X או Ryzen 9 7950X ילכו מעט גבוה יותר, שם כל תכונות לוח האם משתפרות. לרוב מדובר על לוחות אם של 1,000 שקלים ויותר.
נכון לעת זאת, נראה שלא נגיע לנקודה שנחשבת למסוכנת באמת, לפחות לא עם לוחות האם של GIGABYTE עבור שימוש קבוע במעבדי Ryzen 5 ו-Ryzen 7 החדשים במאמץ. תוצאה של התחממות יתר של מערכת הספקת החשמל משמעה הפחתת ביצועי המעבד, ועם זרימת אוויר בריאה באיזור לוח האם דבר זה צריך להמנע. אמנם, ישנו סיכוי להגעת למצב זה בשימוש Ryzen 9 עם לוח האם הבסיסי ביותר דוגמת B650M-DS3H, מצב לא מאוזן תקציבית בין כה וכה.
לעיתים יכול להיות שתפגשו לוח אם שיש לו כל מה שמחפשים, אבל לוקה בחוסר USB או שאתם מחפשים לוח אם מתקדם בעל שתי יציאות רשת וצריכים לשלם יותר על כך, אז אפשרות אחרת תהיה להוסיף כרטיס רשת באחד מממשקי ה-PCI-Express.
אנו מקווים למלאים בריאים של לוחות האם השונים בחנויות, ולתחרות להמשיך ולשפר את הקטגוריה הזולה של לוחות אם בתושבת AM5, נקודה שבהחלט תשמח לקבל חיזוקים.
השארו מעודכנים בעוד אנו נגיש מאמרים וכתבות נוספות בנושא צרכנות וחומרה חדשה ממש בקרוב, כולל יצרניות נוספות.