כמה גבוה אפשר לטפס עם ערכת השבבים B760? בדקנו את אחד מלוחות האם היוקרתיים אשר מבוססים על ערכת השבבים הצנועה מבית אינטל – ROG STRIX B760-F GAMING WIFI
הקדמה
אביב 2023 בפתח, מצב שוק המעבדים הוא שדור 13 של אינטל תופס הרבה מקום על מדפי החנויות, ושרבים מרוכשי המחשב האישי מאמצים בשמחה את דורות 12 ו-13 של אינטל עבור שימושיהם הרבים.
בעוד מעבדים דוגמת Core i5 13400 משרתים את שוק הכניסה ולרוב ימצאו את עצמם על גבי לוחות B660 או B760 זולים, מעבדים רציניים יותר דוגמת Core i5 13600K או Core i7 13700K יאמצו לעיתים פלטפורמה שעושה שימוש במכפלת המעבד הפתוחה ומאפשרת אוברקלוקינג שלהם.
אמנם, לא כל המשתמשים מעוניינים באוברקלוקינג וישנם גם מעבדים מתקדמים דוגמת Core i9 13900 אשר לא תומכים באוברקלוקינג כלל (ולמעשה כל מעבד ללא סימול K). בנוסף, יהיו משתמשים שירכשו מעבדים בעלי סיומת K שלא מתכננים לבצע אוברקלוקינג כלל, זה משהו שאנחנו פוגשים לעיתים.
ערכת השבבים B760 של אינטל נחשבת כעת למתקדמת ביותר בסדרת 700 שלה אשר לא מאפשרת אוברקלוקינג, לפחות מאלו שתמצאו על המדפים. לוחות האם הללו בדרך כלל יהיו זולים יותר מלוחות Z790 המקבילים בשל העובדה הזאת, ולרוב גם יכילו כמות מופחתת של ממשקים.
ועכשיו לשאלה – מה קורה כשהפרימיום של Z790 המתקדמים פוגש את B760 הצנועה?
סדרת ROG של ASUS היא המתקדמת ביותר בין מותגי המוצרים, וה-ROG STRIX B760-F GAMING WIFI הוא לוח אם נטול אוברקלוקינג שיעלה לכם כ-1,400 שקלים. לרוב תמצאו אותו במדף הגבוה ביותר בחנות, שכן בהרבה מהן הוא לוח ה-B760 היקר ביותר.
ה-ROS STRIX B760-F הינו לוח אם בתצורת ATX ובעל תושבת LGA1700 למעבדי אינטל בדור ה-12 וה-13. לוח אם זה מקושט בפיקסל ארט שמזכיר את Space Invaders, וכמה נגיעות של RGB בדמות כיסוי של קירורים שונים.
לוח אם זה תומך רשמית ב-128GB של זיכרון מסוג DDR5 וצפוי לקבל עדכון אשר מגדיל את הנפח האפשרי ל-192GB עם בואם של מקלות 48GB לשוק. בעתיד הרחוק, יתכן שהתמיכה תגדל אפילו ל-256GB עם צאת DDR5 64GB לשוק.
ממשקים ויציאות
לוח אם זה מכיל שלושה ממשקי M.2 עבור אמצעי אחסון שמקבלים גופי קירור. ישנו ממשק PCI-Express X16 עליון, אחד במהירות X1 באמצע, נוסף במהירות X4 מתחתיו ועוד אחד של X1 בתחתית.
ממשק ה-PCI-Express X16 שמיועד לכרטיסי מסך תומך בתקן 5.0 החדש, בעוד ממשקי ה-PCI-Express האחרים פועלים בתקן 3.0 הוותיק. ממשקי ה-M.2 עבור אחסון תומכים בתקן 4.0 כאשר העליון נמצא בתקשורת ישירה עם המעבד, והתחתונים נמצאים בתקשורת מול ערכת השבבים אשר מכוסה בגוף קירור בתמונה.
אם צריך לדרג את מערך הממשקים הזה, נקרא לו ראוי, מתאים לרוב המוחלט של המשתמשים, אך שום דבר משוגע או יוצא דופן. היום לוחות Z790 שעולים בדומה יספקו ממשק M.2 נוסף וגם אחד שתומך בתקן 5.0 החדש יותר.
כרטיס הקול בלוח האם הזה מבוסס על מקודד מדגם Realtek ALC4080 שהוא מה שתמצאו ברוב לוחות האם המתקדמים בשוק. אליו מצמידה ASUS מגבר מדגם SV3H712 שיהיה מסוגל לספק סאונד נקי יותר ומתאים לאמצעי שמע בעלי התנגדות גבוהה.
לסינון ישנה קבוצת קבלים מתוצרת Nichicon יפן, שהם אורחי קבע בערך בכל לוח אם שעולה מעל ל-500 שקלים היום. סולידי, לא משוגע.
היציאות האחוריות של ה-B760-F מכילות אודיו אנלוגי, חיבור ל-WIFI ו-Bluetooth בתקן מהיר של 2.4Gbps. שש יציאות USB כחולות פועלות בתקן 3.0 הוותיק במהירות 5Gbps וישמשו לכל ציוד היקפי סטנדרטי. יש יציאת USB אדומה שפועלת בתקן 10Gbps וגם אחת בתצורת Type-C שמאפשרת חיבור מהיר של 20Gbps.
היינו שמחים לראות עוד 2-3 יציאות USB, אפילו בתקן 2.0 בשביל למלא דרישה של משדרי אוזניות, מקלדות ועכברים. לפעמים "חבל" לתפוס יציאות מהירות לציוד בעל תקשורת איטית.
ישנן צמד יציאות תצוגה מסוג HDMI ו-DisplayPort המיועדות לליבה הגרפית המובנית במעבדי אינטל וכנראה ישארו ריקות ברוב המוחלט של מערכות המחשב בהן לוח האם הזה יותקן, שכן יעשה שימוש בכרטיס מסך.
יציאת הרשת הינה בתקן 2.5Gbps מתוצרת Realtek וזאת הזדמנות נהדרת לציין כי לאחרונה אנחנו מוצאים ביצרן הזה העדפה של פני שימוש בבקר רשת של אינטל, הודות לדיווחים הולכים וגוברים של בקרי רשת של אינטל אשר סובלים מבעיות איטיות וניתוק, בעיקר לאחר עדכוני מערכת הפעלה. מעניין לראות כיצד Realtek ואינטל רגילות להחליף אחת את השניה כשזה מגיע למוניטין של כרטיסי רשת מובנים.
לצד כל המחברים השונים אפשר למצוא גם את כפתור ה-BIOS Flashback וה-Clear CMOS. אפשרות ה-Flashback קיימת כדי לדאוג שאף עדכון ביוס שכשל לא ישמיד את השימושיות בלוח האם. אמצעי אחסון ב-USB שמכיל BIOS מאפשר צריבה "קרה" שלו ללוח האם. זה אומר שאפילו בלי מעבד או זיכרון מותקנים אפשר לעדכן BIOS. זו אפשרות שימושית במידה ויושק מעבד שלוח האם לא תומך בו והוא זקוק לעדכון. אנחנו קצת בספק כמה זה יקרה עם תושבת LGA1700 בשלב זה, אבל מי יודע.
שווה לציין כי גם לוח האם הזה תומך באפשרות של שחרור כרטיסי מסך באמצעות כפתור בצד הלוח. מדובר באחד השיפורים המבורכים ביותר שפגשנו בשנים האחרונות בעיצוב לוחות אם לנוחות המשתמש. אין יותר צורך בלהגיע עם מברג לנקודה רגישה בשביל לשחרר כרטיס מסך, כל שיש לעשות הוא ללחוץ על הכפתור בצד.
מערכת הספקת כח ובחינות עומס
אחד הדברים שמאפיינים לוחות אם מתקדמים בתושבת LGA1700 היא מערכת הספקת כח מתקדמת עבור התושבת. בתחום הזה וביחוד ללא הדרישה לעמוד באוברקלוקינג ה-B760-F של ASUS עושה עבודה טובה.
16 מתוך 17 השלבים שהטמיעה ASUS בלוח האם הזה מיועדים לשרת את ליבות העיבוד של המעבד בתושבת.
כל שלב כזה מכיל מייצב מתח שתפקידו לקחת 12V ממחבר המתח של הכניסה ולהמיר אותו בזמן אמת למתח לו זקוק המעבד. נעשה שימוש ב-16 מייצבים מדגם SiC632 של Vishay. מדובר במיצב חכם המדורג לעומס של עד 50A כאשר הוא פועל בנצילות של 90% או יותר בטווח העומס שבין 3A ל-23A עם נצילות שיא של 94% בעומס של 7A.
עכשיו לחשבון בשביל להבין מה דירוג היעילות של כל המערכת הזאת. מעבד Core i9 13900K בעומס מלא ימשוך זרם של כ-175A. במידה ואנחנו מדליקים את כל 16 שלבי היצוב עבורו, החלוקה תהיה 10.9A פר מייצב מתח בנצילות של 93%. במצב זה כל מייצב צפוי להפיק 1W של חום או 16W לכל המערכת הזאת.
עם צמד גופי הקירור הללו על מייצבי המתח, התמודדות עם 16W של חום היא לא מטלה קשה במיוחד, במיוחד עם ישנה זרימת אוויר בריאה באיזור.
במידה ונשתמש במעבד דוגמת Core i7 13700K אנחנו נרד לבערך 13W עבור פליטת חום מהמערכת, וב-Core i5 13600K כבר נהיה באיזור 10W בלבד. זה לא מאיים על המערך ש-ASUS בנתה ב-B760-F שלה, ונראה שההנדסה תפורה היטב סביב המעבדים הללו וצריכת החשמל שלהם.
בדקנו את קריאת טמפרטורת חיישני מייצבי המתח בעומס עם Core i9 13900K ותחת טמפרטורת סביבה של 24 מעלות צלזיוס עם זרימת אוויר מינימלית ראינו 78 מעלות צלזיוס כמקסימום. המייצב הזה של Vishay מוגדר לעבור עד 125 מעלות צלזיוס ולכן אנחנו רחוקים מאוד מכל טווח דאגה.
למי שתוהה מה חשיבות המערכת הזאת ב-BoM של לוח האם (Bill of materials) – התשובה היא שגדולה למדי. היום רכיבי כח נחשבים ליקרים וישום של כל כך הרבה מהם מהווה סכום גדול מעלות היצור של לוח האם, שכן ASUS צריכה לרכוש את הרכיבים הללו ומתחרה על זמינות שלהם בין יצרניות רבות העולם האלקטרוניקה.
הזנת מתח 12V לכיוון תושבת המעבד נעשה מצמד מחברים של 8PIN ו-4PIN מספק הכח. יכולת הזרם של המחברים הללו יחד היא בערך 60A שהם 720W ב-12V. זה הרבה, הרבה מעבר למה שמעבד הצמא ביותר בתושבת LGA1700 יזדקק לה.
אפרופו תושבת, ASUS אוהבת להגדיל ראש בנושא והיא מציעה תאימות לאחור בכל הנוגע לקירורים עבור המעבד. בעוד שלא מבטיחה ASUS כי התאימות של הקירורים עצמם תהיה מושלמת כמו זאת ב-LGA1700, ישנה התאמה לקירורי תושבת LGA1200 או למעשה כל דבר בעל קידומת LGA115X. זה דבר שנשמח לראות יצרני לוחות אם אחרים מיישמים גם כן ועל זה ניתן נקודות בונוס ל-ASUS.
סיכום – תמורה למחיר ואיכות המוצר
כאשר הושקה ערכת השבבים B760 תהינו לעצמנו מה יקרה לשוק כתוצאה מהמהלך של אינטל. אם אפשר להגיד את B760 בפשטות – זה B660 עם BIOS מעודכן למעבדי הדור ה-13. לא פחות ולא יותר.
עבור יצרניות לוחות האם זאת עוד הזדמנות למלא את המדפים במגוון מוצרים שונים "כי זה חדש", אפילו אם בבסיסה – הטכנולוגיה לא שונה מזאת שהושקה בשנה שעברה.
אם צריך לשפוט את ה-STRIX B760-F GAMING WIFI על בסיס החומרה בלבד, קל לנו להגיד כי מדובר בלוח אם סולידי שישרת את קהל משתמשי המחשב ללא דאגות עם איזה מעבד שרק ירצו כל עוד אוברקלוקינג למעבד לא מעורב בסיפור. הבעיה היא שההמלצה נעשית קשה משמעותית כשלוח האם הזה נושא תג מחיר של 1,400 שקלים ולא מכיל כלל עזרים מתקדמים שאנחנו פוגשים לניטור חומרה כמו צג ספרות דיגיטלי, נקודות קריאת מתח או אפילו כפתורים להדלקה ואתחול מחדש עליו.
אנחנו מעריכים את מערכת הספקת החשמל, הקירור האפקטיבי על הרכיבים השונים ובאופן כללי את האסטטיקה של ה-B760-F GAMING WIFI. אמנם, ידנו קשורות כשזה נוגע לשווי שלו בשוק ולתמורה עבור המחיר. ערכת השבבים Z690 לא מתה ולוחות אם המבוססים עליה עדיין נמכרים כאשר בפועל הם מכילים מגוון ממשקים שמגיע עם תקנים מהירים יותר ומגוונים יותר.
ה-PRIME Z690-A של ASUS הוא דוגמה מעולה ללוח אם קצת זול יותר שיביא לכם את כל הממשקים שיביא ה-B760-F אך גם יאפשר אוברקלוקינג. האתגר היחיד איתו זה שעדכון BIOS צריך להיעשות בשביל לתמוך במעבדי הדור ה-13 והוא לא מכיל את אפשרות ה-Flashback שמאפשרת עדכון בלי להשתמש במעבד דור 12, לתשומת ליבכם.
ב-ASUS מאוד אוהבים להקשות עלינו להגיע לסיכום משכנע עבור לוחות אם שהוא שחור ולבן באופיו. החומרה של ה-ROG STRIX B760-F GAMING WIFI היא טובה, אך תג מחיר של כ-1,400 שקלים בא בעיקר להשוויץ ולמלא את קו המוצרים בגרסאות פרימיום של ערכת שבבים שהלחם והחמאה שלה הוא בעיקר להציע מוצרים שעלותם צריכה להיות פחות מאלף שקלים.
אנחנו משאירים לכם את הסקת המסקנות עבור לוח אם זה וכדאיותו, ואם הצלחנו להכניס קצת ערך מוסף בניתוחו, דיינו.
לוח אם מן המיותרים שראיתי ….