למרות שלא היו לה השקות בומבסטיות להעניק לנו, מפתחת השבבים מסאניווייל כן הציגה דברים חדשים ומעניינים על הבמה של תערוכת החומרה הגדולה בעולם
סיפתח בסוף יוני, בכורה בסוף יולי
קיווינו להשקה של דגמי ה-Radeon RX Vega החדשים לשוק הביתי במסגרת תערוכת Computex 2017, לפחות על הנייר, לפני זמינות ממשית בחנויות, אך זה לא קרה. למעשה, לא קיבלנו שום פרט טכני ממשי חדש אודות המשפחה המסקרנת הזו שלה אנו ממתינים מבלי להתייאש כבר קרוב לשנה – אבל כן קיבלנו הבטחה לכך שזו האכזבה האחרונה בהחלט שלנו מכל התהליך הארוך: תערוכת SIGGRAPH 2017 בלוס אנג'לס שתחל ב-31 ביולי הוגדרה בתור נקודת הזמן בה סוף כל סוף נקבל את כל הפרטים שלהם אנחנו זקוקים.
בהנחה שלא יהיו כאן הפתעות של הרגע האחרון, החודשיים הקרובים יהוו את זמן ההמתנה האחרון שלנו לקראת דור אשר אמור לספק מעט תחרות בשוק הגבוה של העיבוד הגראפי, כאשר תשובות ראשונות אודות ביצועים ויכולות של ארכיטקטורת ה-Vega נוכל לקבל אולי כבר בסוף החודש הנוכחי – כשב-AMD הודיעו גם על ה-27 ביוני 2017 בתור תאריך ההשקה הרשמי עבור כרטיס ה-Radeon Vega Frontier Edition, שאמור להיות יקר בהחלט אך להתמודד כראוי הן עם משחקים והן עם יישומים מקצועיים למיניהם.
אז למרות שלא קיבלנו כרטיסי Vega חדשים, וגם לא כרטיסי Volta ראשונים מאת NVIDIA, נראה שהשבועות הקרובים בכל זאת לא יהיו משעממים עבור כל המתעניינים בעולם חומרתי זה.
Prey מנצל את Threadripper ואת Vega עד תום
במסגרת מסיבת העיתונאים שלה, AMD בחרה לנסות ולהגדיל את מידת ההתעניינות של חובבי הגיימינג באמצעות הדגמה קצרה ששילבה בין שני מוצרי העתיד המסקרנים ביותר שלה: מערך שמורכב ממעבד Threadripper בן 16 ליבות וצמד כרטיסי Radeon Vega ייעודיים לגיימינג, אשר הפעיל את כותר הפעולה העדכני Prey באיכות ויזואלית מירבית, ברזולוציית 4K ובקצב של מעל ל-60 פריימים בשנייה, אם להתבסס על הצהרת אנשיה (היות והתיעודים ברשת הוקלטו כולם ב-30 פריימים בשנייה ולא יכולים להמחיש זאת כהלכה עבורנו).
במסגרת ההדגמה ניתן להבחין בקריעות מסך אשר מבהירות כי לא הופעל עם סנכרון אנכי כלשהו, תוכנתי או חומרתי, אך מעבר לכך נראה שהכל פעם כמתוכנן. עם זאת, ראוי להזכיר כי יש מספר כרטיסי GeForce GTX 1080 Ti מתקדמים בשוק כיום שכבר הוכיח כי גם הם מסוגלים להפעיל את Prey בהגדרות מירביות וברזולוציית UHD בקצב ממוצע של מעל ל-60 פריימים בשנייה, כך שלמרות הבהרה כי שלב הליטוש והתאמת התוכנה לחומרה העתידית של AMD – קשה שלא לתהות האם יתכן שמשפחת ה-Radeon Vega לא באמת תהיה תשובה ישירה לכרטיס החד ליבתי המתקדם ביותר של המתחרה NVIDIA, או שמא מדובר כאן פשוט בבחירת נקודת השוואה שאינה מוצלחת במיוחד.
אנחנו נחזיק אצבעות לאפשרות השנייה, ואתם מוזמנים להעיף מבט על תיעוד של ההדגמה להלן.
ארבע ליבות כמו שמעולם לא ראיתם
לקינוח, קיבלנו מ-AMD 'פרס' חביב נוסף על הסבלנות שלנו – עם הדגמה ראשונה למחשב נייד היברידי שמבוסס על שבב Ryzen מהעידן החדש. זה אמנם לא נייד ה-Ryzen הראשון בשוק באופן מעשי, בשל הגעתו של ה-ROG Strix GL702ZC המפתיע מבית אסוס, אך זו בהחלט הפעם הראשונה בה אנחנו רואים מחשב נייד עם ליבת Ryzen ניידת ייעודית – כזו שתהווה למעשה את מוצר ה-APU הראשון המבוסס על הארכיטקטורה, עם ליבה גראפית שמובנית בו.
הנייד שהוצג, אב-טיפוס עם לוגו של AMD עצמה שמתנוסס עליו, הכיל מעבד עם ארבע ליבות עיבוד פיזיות, שלא מנעו ממנו להציע פרופיל דק באופן מרשים של פחות מ-15 מילימטרים – מה שהופך אותו למעשה לאחד מהניידים מרובעי הליבות הקומפקטיים ביותר שיצא לנו לפגוש מאז ומעולם בשוק, ושם דגש נוסף על הטכנולוגיה התחרותית אליה הצליחה להגיע AMD תודות לקפיצה לתהליך ייצור ב-14 ננומטר (ומעבר לליבות ה-Zen כמובן).
AMD אף הציגה את שבב ה-Ryzen הנייד שבתוך המחשב, ללא מיגון פיזור חום – וזה משהו שהבהיר לנו כי אין כאן שילוב של זכרונות HBM מהירים כמו שאנחנו אמורים לראות בכרטיסי המסך מבוססי ה-Vega, לפחות לא בכל הדגמים ולא כרגע. האם זה אומר שנראה זכרון מטמון מובנה על גבי השבב שצבוע עבור יחידות העיבוד הגראפיות, כמו בליבות ה-Iris Graphics אצל אינטל? לכך בינתיים אין לנו תשובה.
גם מוצרי מובייל ראשונים ממשפחת ה-Ryzen אמורים לנחות בשוק במהלך הרבעון השלישי של השנה, כשבמקרה הזה תערוכת IFA 2017 בברלין בחודש ספטמבר או תערוכת Gamescom 2017 בסוף חודש אוגוסט מסתמנות בתור המועדים הפוטנציאליים הטובים ביותר להשקה – אולי אפילו במקביל להשקה הגדולה שעוד נותרה לאינטל השנה, עבור דגמי ה-Cannon Lake וה-Coffee Lake שלה.
AMD הימרו על הסוס הלא נכון (HBM) לטעמי.
אין כל ספק שהפוטנציאל שטמון ב-HBM הוא עצום, אבל לדעתי הם יכלו לחכות עוד דור אחד לפחות ואז לשלב אותו עם המוצרים שלהם.
אם הם היו מיישמים את ה-GDDRX ב-VEGA, יכול להיות שההשקה הייתה מגיעה בזמן שיכל לתת תחרות לחבר'ה בירוק.
אני לא חושב שניראה משהו לפני אוגוסט ואני לא מגזים אפילו רק באזור החגים (לא שלנו כן)…
עצוב וחבל
גם אני לא הבנתי איך לא בנו תוכנית מגירה לאכלס זכרונות gddrx במקרה והhbm יהיה בעיה כמו מה שקורה כרגע…. בקשר לווגה אני קונה אותו גם אם לא יהיה הכרטיס החזק ביותר שיהיה במחיר טוב עם ביצועים שיריצו לי את star citizen חלק (בפול)ואני מרוצה
דברנו פה על בעיות ה HBM2 כבר לפני חודש פלוס (מעניין מי… אייקון של מגרד את הראש)
והסבנו את תשומת הלב, לתכנון ניהול סכונים לקוי אצל AMD – שאינם מכינים תוכנית מגרה למקרה ש… מקרה בו HBM2 לא יצליח.
היו צריכים לפתח שני שבבים:
אחד עם בקר ל- HBM2 ושני עם בקר ל- GDDR5X על מנת להשיק מהר יותר מה שדופק ראשון יעיל ומוצלח.
להגיב היום שנה פלוס באחור (שוב אייקון של מגרד את הראש),
נו מה נגיד…
לדעתי סיבה נוספת לעיכוב בהשקת הVEGA הוא בשל תמיכה תוכנתית, מראש AMD מכוונים אותו לעולם המיקצועי ולכן הם לא רוצים להיסתכן בשיחרור מוצר מבלי שיש תמיכה מלאה מצד כל התוכנות החשובות ולכן הם עובדים עם כל החברות הגדולות שידעו כיצד לנצל את הטכנולוגיה החדשה של VEGA ואז בהשקה הוא יקבל ביקורות מצויינות והם יקבלו הרבה הזמנות לכרטיסים המקצעויים, עולם הגיימינג ממש לא מישתלם כמו העולם של הכרטיסים המקצועיים, עם כל הכבוד לעולם הגיימינג.
^לא בטוח אנכי שסייפת דבריך מהבחינה הכלכלית נכונה ואסבירה:
בעוד שסגמנט המאיצים לתחום המקצועי מוסכם על ידי כולם, הוא רווחי יותר (באחוזים פר מוצר שנמכר),
עלינו לזכור כי היקף המכירות של מאיצים לשוק הפרטי (שמשמש בעיקרו לגיימינג), הוא היקף גדול יותר כמותית.
מה גם שצרכני גיימינג משדרגים את המאיץ בתדירות תכופה יותר – בעיקר בשל בורות מקצועית ואי ההבנה ששיפורים
קטנים מדי דור עוקב לרוב אינם מצדיקים את שדרוג החומרה.
מנגד המגזר המקצועי בוחן זאת בצורה שונה, עם עשיית מתמטיקה וניפוק ראציונאל להשקעה הכספית הנדרשת לשדרוג,
ומגלה בדר"כ וכצפוי שכדאי לשדרג רק אחת ל 2-3 דורות ולא לפני כן.
כך שאפילו היה והרווחיות בסגמנט הפרטי/משחקים תהיה נגיד רק שליש פר מוצר (באחוזים), עדיין בשל היקף
מכירות שהוא גדול עשרות מונים לעומת המקצועי, הוא בסה"כ הכללי רווחי יותר נומינאלית (במחזור המכירות הכולל עבור היצרן).
ניתן לאשש/להפריך את הערכתי זאת באמצעות קריאה דקדקנית של הדוחות העסקיים של היצרניות בתחום, בכדי
לראות כמה נתח תופס כל סגמנט בעוגה הכללית ומהי תרומתו לשורת הרווח. ואז להיות בטוחים אם הערכה זו נכונה או לא.
נראה לי בלי שבדקתי, שהיא תצא נכונה. אתפלא אם היא תצא שגויה. הכפפה הורמה למי שיש לו הכוח לכך – לנבור בדוחות הכספיים
ולשוב אלינו עם ממצאים ו- print screen עם מספרים. זה לבטח יהיה מעניין.
אתה אכן צודק, שוק כרטיסי המסך אכן גדול יותר, אבל לדעתי הסיבה שAMD מכוונת אותו לשוק העיסקי בתור התחלה כניראה לאחר חקר שוק שבו מצאו שמבחינת כרטיסי המסך HIGH END כניראה הרוב כבר עם כרטיסי 1070/108/1080TI ולכן לא יהיה המון אנשים שירוצו ליקנות, מדובר בלקוחות שיש להם כסף לכן הם הפסיקו להמתין וקנו כבר את הכרטיסים, אבל בשוק המיקצועי כניראה יש נתח גדול יותר של חברות שממתינות לטכולוגיה חדשה שתציאה עוד טכנולוגיות שכרגע חסרות או פשוט מאוד יקרות בNVIDIA ולכן הVEGA מאוד קורץ להם, לאחר מכן שכבר יהיה יותר כסף לפיתוחים+ שיתופי פעולה עם מפתחי המישחקים הם יחזרו להיתחרות על הכתר מול NVIDIA.
^ניתוח חכם, מסכים עימו.