לקחנו לסיבוב את כונן ה-NVMe החדש של ADATA שרוצה להיות מהיר ומשתלם אל מול תחרות גוברת – ה-S50 Lite
יצרנית החומרה ADATA היא מהותיקות בשוק, ובשנים האחרונות הצליחה לבסס את עצמה כבולטת בתחום המחשבים האישיים בעיקר בתחומי זיכרון ה-RAM וכונני SSD. בין הכוננים המוכרים שלה נמצאת סדרת SX8200 שהפכה לחביבת המשתמשים בשנים האחרונות, על אף שלעיתים דגמים שונים בעלי אותו השוק הביאו לביצועים שונים.
כעת, XPG שהוא מותג הגיימינג של ADATA יוצא עם כוננים חדשים. בתור יצרנית בולטת של כונני SSD אשר משתמשים ברכיבים צד ג' שלא כמו מיקרון וסמסונג שמייצרות את כלל השבבים בכוננים שלהם, האתגר גדול כמה וכמה בדרך ליצר מוצר עם מחיר וביצועים תחרותיים מול אותן החברות ש-ADATA צריכה לקנות את הרכיבים מהם.
ה-GAMMIX S50 Lite הוא כונן חדש שמיועד לשוק הביניים של כונני ה-SSD. כונן זה מגיע בדור PCI-Express 4.0 בנפחים של 512GB עד 2TB. המטרה היא ליצר מוצר גיימינג בעלות תחרותית ובשימוש ברכיבים מוכרים.
הכונן עושה שימוש בבקר SMI SM2267G שהוא אינו חדש בשוק, ולמעשה חדשות עליו צצו עוד ב-2019. זה בקר PCI-Express 4.0 סטנדרטי, אך כפי שתראו במבחני הביצועים, עובדה זאת לא משנה יותר מדי.
ה-S50 Lite משתמש גם בזיכרון DDR לצרכי קאש לבקר. כך, לפחות באופן מסורתי העתקה של נתונים תתבצע בצורה מהירה וללא האטה עד אשר אותו זיכרון מתמלא. בהמשך הסקירה תראו גם בחינה של הרכיב הזה.
הכונן מגיע עם גוף קירור אשר מודבר עליו כבר מראש. גוף קירור זה עשוי אלומיניום. ניתן להתקין את הכונן בלוחות אם המגיעים עם גופי קירור משלהם ללא צורך בהסרת גוף הקירור הזה לרוב. אחרת, ניתן לרכוש פדים תרמיים בעובי דק על מנת להשתמש יחד עם גוף הקירור של לוחות אם מסויימים. את הכונן אנו בוחנים כפי שהגיע עם גוף הקירור שלו על מערכת פתוחה.
מבחני הביצועים
עבור מבחני הביצועים של כונני ה-SSD, הקמנו עמדת בחינה חדשה שעושה שימוש בפלטפורמת Alder Lake של אינטל. היא כוללת מעבד Core i9 12900K ולוח אם Z690 HERO.
הכוננים נבחנים בממשק העליון אשר מחובר ישירות למעבד והוא מכיל תמיכה ב-PCI-Express 5.0. זאת, על אף שרוב הכוננים כיום יפעלו בתקנים 4.0 ו-3.0. המטרה היא בחינה אופטימלית של ביצועים במצב הטוב ביותר, עם הכנה לכונני הדור הבא.
הכוננים מקבלים התקנה נקיה של מערכת הפעלה לשלל הבחינות. סביבת הבחינה שומרת על טמפרטורת סביבה של 28 מעלות צלזיוס, כאשר אין זרימת אוויר באופן ישיר אל הכוננים המותקנים. זרימת אוויר חלקית איזורית מגיעה אך ורק מגוף הקירור למעבד, Noctua NH-D15.
את מבחני הביצועים אנחנו פותחים בריצת ספרינט מהירה בשביל לראות עד כמה הכוננים משתמשים בממשק הנדיב שניתן להם. מבחן זה בודק מהירות קריאה וכתיבה של קובץ בודד לאורך שניות אחדות. מהירות הקריאה של ה-S50 Lite הגיעה ל-3,836MB לשניה. טכנית, אפשר לטעון שהכונן עושה שימוש בתוספת מהירות של ממשק PCI-Express 4.0 אבל זה זניח לחלוטין. אנחנו מדברים פה על 300-400MB לשניה מעבר ליכולת המעשית של ממשק 3.0. מהירות הכתיבה המירבית נמצאת בתוך יכולת ממשק 3.0 ובאופן כללי נחשבת לממוצעת למדי.
במבחן הקריאות האקראיות, מבחן שמשפיע בעיקר על טעינה של מערכת קבצים מורכבת כמו תוכנה או משחק, ה-S50 Lite לא מבריק במיוחד. קל להפסיד ל-SN770 של WD, אך מדובר בביצועים שדומים ל-760p של אינטל, כונן שנמצא בשוק כבר ארבע שנים. ביצועי הקריאה של קבצי 16KB דווקא נחשבים לטובים ב-S50 Lite.
כתיבה אקראית היא פעולה שחשובה בעיקר לכוננים של שרתים או משתמשים שבונים תוכנה. כאן, S50 Lite מראה ביצועים טובים למדי כאשר הוא עוקף במעט את SN700 של WD. תוספת הביצועים על פני 760p קטנה גם כן.
בפעולה כמו בדיקא ווידוא של קבצים למערכת קבצים ה-S50 Lite עומד בקו אחד עם כל חומרה מודרנית.
דוגמה נוספת למערכת קבצים, כאן S50 Lite נמצא בין הכוננים הזולים והישנים יותר. בפועל, ההבדל לא גדול.
זמן עליית מערכת ההפעלה ב-S50 Lite בריא למדי, וקצר מאשר אלו של ה-SN700 וה-760p.
בדקנו כמה זיכרון המטמון של ה-S50 Lite יכול להכיל בכתיבה רציפה לכונן. מדובר בכונן בנפח של 512GB ספציפית. ה-150GB הראשונים נראו בריאים למדי עם כתיבה רציפה במהירות של כ-2600MB לשניה. לאחר מכן, היו 150GB נוספים שבהם זיכרון המטמון החל לפנות את עצמו לעיתים והמהירות בממוצעת הונמכה לכ-1750MB לשניה. ה-150GB האחרונים של הכונן הם במצב של תפוסה מלאה של זיכרון המטמון וכן המהירות הרציפה צונחת לכ-260MB לשניה.
150GB של זיכרון מטמון במהירות מלאה הם נפח מכובד לכונן 512GB. כוננים זולים בעלי נפח נמוך לרוב יגיעו ל-80-100GB של כתיבה לפני שיחלו להנמיך מהירות. להזכירכם, זיכרון המטמון בכונן מתרוקן כאשר ניתנת לו הזדמנות לעשות זאת. לכן, העתקה במהירות מלאה לכל אורכו אפשרית אם ישנן הפסקות קצרות באמצע.
בקר השבבים כולל תרמיסטור ודרכו ניתן למדוד טמפרטורה. ה-S50 Lite מפיק לא מעט חום וקריאת הטמפרטורה של הבקר מאשרת לנו שהוא שווה בטמפרטורה קצת יותר גבוהה מכוננים אחרים שנבדקו. אמנם, לא מדובר בחום היסטרי כל עוד יש זרימת אוויר ראויה במארז או כאשר מותקן גוף קירור גדול בנוסף.
תמורתו של ה-S50 Lite תלויה בסופו של דבר במחיר ובזמינות וזה המפתח להרבה מהכוננים החדשים בשוק. קשה למצוא כונן SSD מודרני שנחשב באמת לאיטי, לכזה שביצועיו עבור רוב המשתמשים יביאו לחווית משתמש ירודה. כן, ישנם כונני SSD מוזלים במיוחד בעיקר של מותגים סיניים שעלולים לפגוע בחווית המשתמש דרך מוות פתאומי או דרך מחסור בזיכרון מטמון שיהפוך כל העתקה לאיטית מאוד.
חשוב לדעת מה קונים, וחשוב גם לדעת בכמה קונים. נכון לעת זאת ה-S50 Lite של ADATA נמצא בזמינות בעיקר עבור נפח של 1TB ושל 2TB כאשר מחיריהם הינם 549 ו-999 שקלים בהתאמה. בהשוואה לתחרות, אנחנו חושבים ש-ADATA צריכה לעשות קצת יותר בשביל להביס את התחרות.
549 שקלים הם תג מחיר שעבורו אפשר להשיג כוננים מהירים יותר דוגמת ה-SN770 ולכן המלצתנו בשלב זה היא בעיקר להמתין למבצעים. עבור מחיר של 450 שקלים ה-S50 Lite יהווה תמורה טובה משמעותית. הביצועים בגדול שם, המחיר קצת פחות. כונן זה מקבל כמה נקודות בונוס על אחריות של חמש שנים.