מעבדי סדרת Hawk Point של AMD ינחתו בקרוב לתושבת AM5 וצפויים להביא איתם ליבות גרפיות מובנות חזקות במיוחד – ריכזנו עבורכם את כל מה שכדאי לדעת לפני ההכרזה הרשמית
תושבת AM5 של AMD הביאה עד כה שלל מעבדים בעוצמות עיבוד גבוהות לגיימינג ויצירת תוכן, אך בעיקר בשימוש כרטיסי מסך בנפרד. מעבדים כמו ה-Ryzen 7 7800X3D קיבלו מקום מיוחד של כבוד בתחום הגיימינג בשילוב שלל כרטיסי מסך.
אחד השינויים הגדולים שביצעה AMD במעבר מתושבת AM4 ל-AM5 היא שכעת כל מעבדיה כוללים ליבה גרפית מובנית פשוטה לצרכי תצוגה והאצה גרפית. לא תשחקו את המשחקים החדשים בהגדרות גבוהות או בינוניות איתה, אך היא מיועדת בעיקר לצרכי קבלת תצוגה והאצת תוכן וידאו. מעבדים כמו ה-Ryzen 5 7500F הם כאלה שבהם הליבה הגרפית המובנית כובתה, בדומה לאיך שאינטל ממתגת את מעבדיה.
בתושבת AM4 יצא לנו להכיר מעבדים עם ליבות גרפיות חזקות משמעותית אשר AMD מכנה APU או Accelerated Processing Unit. למעבדים הללו עיצוב פנימי שונה משמעותית והם מכילים ליבה גרפית בשנית משמעותית על חשבון מעט כח עיבוד כללי וחיבוריות.
כעת, תורה של תושבת AM5 לקבל צמד מעבדי APU חדשים, אשר על פי שמועות וגם הדלפות של מבחני ביצועים אנחנו מקבלים תמונה ברורה למדי לחומרה שתהיה בפנים.
מדובר כעת בעיקר על מעבדים מתקדמים, כאלה שיכולים להעניק גם ליבה גרפית חזקה במיוחד וגם כמות מכובדת של ליבות עיבוד כלליות לכל מטלה שתבחרו.
ה-Ryzen 7 8700G הוא מעבד 8 ליבות המבוססת על ארכיטקטורת Zen 4. למעבד הזה ליבה גרפית מובנית בשם Radeon 780M והיא בנויה על 12 קבוצות עיבוד של ארכיטקטורת RDNA 3, אותה ארכיטקטורה שפוגשים בכרטיסי Radeon RX 7000. כרטיס המסך החלש ביותר בסדרה, ה-Radeon RX 7600 מכיל 32 קבוצות עיבוד.
ה-Ryzen 5 8600G מכיל 6 ליבות עיבוד בהשוואה, וליבה גרפית מדגם Radeon 760M אשר בנויה על 8 קבוצות עיבוד של RDNA 3.
צמד המעבדים הללו מגיע עם צריכת חשמל מירבית של 90W וגם האפשרות לבצע אוברקלוקינג, אלמנט שבהחלט מפלפל את הדברים לאלו שרוצים להוציא את המקסימום מהסיליקון. השקה לתושבת AM5 אומרת גם שהתמיכה בזיכרון היא עבור DDR5 דו-ערוצי עבור לוחות האם הקיימים.
עבור תקשורת PCI-Express, צמד מעבדי ה-APU החדשים לא צפויים לעשות שימוש בתקן 5.0 החדש אלא ב-4.0 הותיק. כמו כן, כמות ערוצי ה-PCI-Express שיעניק מעבד שכזה עבור שאר המערכת צפוי להיות מופחת ב-8 לעומת המעבדים הסטנדרטיים, שכן פנימית הליבה הגרפית הבשרנית מחוברת דרך אותם 8 ערוצים.
ניתן לשים לב שבדומה למעבדי ה-APU של התושבת הקודמת, גם אלו החדשים יגיעו עם כמויות מופחות של זיכרון מטמון כאשר זה ברמה השלישית יורד ל-16MB לעומת 32MB במעבדי Ryzen הסטנדרטיים. הדבר הזה הולך להתבטא בביצועי חישוב כלליים נמוכים יותר בהשוואה.
נכון לעכשיו קצת קשה להעריך היכן תעמוד הליבה הגרפית של המעבדים החדשים לעומת כרטיסי מסך בשוק, אך בהתחשב בכך שמדובר בארכיטקטורה חדשה ושימוש בזיכרון DDR5 למערכת. ציון Geekbench במבחן Vulkan שנערך עם ה-8700G מספר לנו שאפשר לצפות לביצועים גרפיים דומים לאלו של כרטיס מסך ברמת GeForce GTX 1060 6GB או Intel ARC A380.
בהתחשב בזה שמדובר במוצר שמעניק גם ליבה גרפית שימושית וגם כמעבד כללי חזק למדי, אולי AMD יכולה לתרץ תגי מחיר גבוהים יותר בהשוואה לאלו של מעבדים שולחניים שאמנם חזקים יותר בכח העיבוד הכללי, אך מכילים ליבה גרפית פשוטה משמעותית. אין כעת הדלפות בנוגע למחיר, אך לא נתפלא לראות את Ryzen 7 8700G מגיע בתג מחיר של 350-400 דולר בעוד אחיו הקטן, ה-8600G מגיח עם תג מחיר של 250-300 דולר.
אנו ממתינים לראות את AMD בכנס CES 2024 שחל בלאס וגאס בימים הקרובים ומצפים לראות גם הכרזה רשמית.