כונני דור PCIe Gen 5 ידועים כלוהטים ויצרנית החומרה ADATA מגיעה עם פתרון קירור מעניין במיוחד – האם אנחנו באמת צריכים את כל הרעש הזה? בדקנו את ADATA LEGEND 970, כונן בתקן M.2 NVMe
בתקופה האחרונההחלה תפוצה רחבה למדי של חומרה אשר תומכת בתקן חדש של PCI-Express עבור אמצעי אחסון. מדובר בתקן 5.0 ובפלטפורמות כמו AM5 של AMD או LGA1700 של אינטל תוכלו למצוא לעיתים קרובות ממשק עליון לכונני SSD בתקן M.2 אשר כולל תמיכה באותו ממשק תעבורה מהיר במיוחד.
האם התקדמות עולם החומרה זעק לקפיצת דור שכזאת בהתאם לביקוש? לא בדיוק. עד כה עולם כונני הדור הרביעי של PCI-Express עדיין ממשיך לצבור תאוצה, גם בעולם הקונסולות אגב. אמנם, כשיש חומרה אז יש מוצרים, ואחד כזה בדקנו לאחרונה של יצרנית החומרה ADATA הידועה בעיקר באמצעי האחסון וזיכרונות שהיא מיצרת.
מה שאתם רואים פה נחשב לכונן יוקרתי מבית ADATA, ה-LEGEND 970. מדובר באחד מהכוננים הראשונים שמגיעים מבית ADATA על בסיס בקרי NVMe בתקן PCI-Express 5.0. כמובן שיש תמיכה מלאה גם בדורות הקודמים, לאלו שתוהים. הכונן הזה מגיע עם 5 שנות אחריות ומבוסס על בקר Phison E26 שהוא למעשה הבקר הפופולרי ביותר כיום עבור כוננים בדור PCI-Express 5.0.
בקרי SSD הם המח של הכונן, והרכיב ששולט על התעבורה הנכנסת והיוצאת. מדובר גם ברכיב שככל שעוברים דורות של כוננים הוא נעשה חם יותר הודות לצורך ביכולות עיבוד מתקדמות ובשל כך גם צריכת חשמל מוגברת. עם כונני הדור החמישי של PCI-Express אנחנו רואים שלל פתרונות יצירתיים עבור גופי קירור כאשר ADATA רקחה את מה שאתם רואים כאן – גוף קירור בעל מאוורר קטן אשר מקבל הזנת חשמל עם מחבר כח מסוג SATA.
יש כמה דרכים היום בלפתור את הבעיה של הספקת כח עבור מאוורר שכזה. הברורה ביותר לא תמיד תהיה הפשוטה ביותר, דוגמת משיכת הכח ממשק ה-M.2 עצמו, דבר שיסבך טיפה את הנדסת הכונן. דרכים אחרות יהיו חיבור חיצוני באמצעות מחברים כאלה ואחרים. ספציפית, אנחנו חושבים שמחבר 3PIN המיועד למאווררים בלוח האם כנראה יהיה עדיף משמעותית, על אחת כמה וכמה כשאפשר לשלוט על צריכת החשמל וכך על מהירות המאוורר.
ה-LEGEND 970 של ADATA זמין בשלל נפחים. בדקנו את דגם ה-1TB. יש גם ב-2TB.
דרך טובה ומהירה לוודא שהכונן אכן עומד בתקני המהירות עליהם הוא מצהיר היא הצרת בדיקת מהירות קצרה. אפשר ב-CrystalDiskMark לראות שאנחנו מתקרבים לקו 10GB לשניה בקריאה רציפה וכמעט 9GB לשניה בכתיבה רציפה. מירוצים בקו ישר זה דבר נחמד, אך נתון חשוב יותר הוא נתון הקריאות האקראיות וכאן אנחנו רואים שבתור של 32 קבצי 4KB מהירות הקריאה עומדת על מעל ל-700MB לשניה וזה למעשה נתון טוב מאוד. עולם כונני ה-NVMe מכיל כוננים שאצלם המהירות הזאת לא מגיעה אפילו לחצי.
קריאה אקראית לשניה הוא נתון חשוב בשל היותו הפעולה העיקרית של כל כונן מערכת מודרני היום. כל משחק או אפליקציה הם למעשה מערכת קבצים מורכבת שכוללת בעיקר מאות ואלפי קבצים קטנים וגודלים אותם הכונן צריך לקרוא. חשוב תמיד להבין שמהירויות של קריאה או כתיבה מירביות לשניה הן לא מה שמכתיב כמה מהיר כונן עבור שימושים רגילים.
בבחינת יכולות זיכרון המטמון של הכונן, הצלחנו לכתוב רצוף כ-33 אחוזים שהם כ-300GB מנפח הכונן במכה אחת לפני שנתקלנו בגבול יכולת המטמון. הדרך היחידה של זיכרון מטמון להשתקם היא הפסקה של כתיבה רציפה, דבר שבחינה מהסוג הזה לא מאפשרת. משם, אנחנו יורדים ממהירות כתיבה רציפה של כ-8GB לשניה לאחת של כ-1GB לשניה בלבד. זה עדיין מכובד, אך חשוב לדעת שיש כוננים בשוק שמצליחים להחזיק במהירויות גבוהות יותר כשזיכרון המטמון בהם אוזל.
תרחיש כזה יכול לקרות כאשר מעתיקים כמות אדירה של קבצים במכה אחת. כשזה מגיע לדירוג ממוצע של יכולות זיכרון מטמון בכוננים, כדאי לציין שכל דבר שהוא פחות מ-20 אחוזים נחשב לנמוך, בין 20 ל-30 נחשיב כממוצע, ומעל ל-30 יהיה מעל לממוצע.
מאוורר מחובר לעומת מנותק
הרצנו מבחן קריאה רציף לכונן בשימוש קבצים במשקל ממוצע של 64KB עם ובלי חיבור המאוורר הקטן של ה-LEGEND 970. הבחינה נעשתה בטמפרטורת סביבה של 27 מעלות צלזיוס.
במצב בו המאוורר מחובר, ראינו מהירות קריאה קבועה של כ-2.3GB לשניה, שזה מכובד אך עומד בקו אחד עם כונני דור רביעי של PCI-Express. אין כאן מימוש אמיתי של הממשק הטרי.
כשניתקנו את המאוורר, ראינו מהירות קריאה רציפה דומה למדי של כ-2.3GB לשניה גם כן. הסיבה? יחסית פשוטה בסביבת העבודה שלנו.
ישנו חישן טמפרטורה על גבי בקר ה-SSD עצמו אשר מדווח טמפרטורת עבודה בכל זמן. הבחנו שכעשר דקות אל תוך המבחן הראשון טמפרטורת הבקר שהתה על 50 מעלות צלזיוס. לאחר ניתוק המאוורר והרצה מחדש של מבחן הקריאה, ראינו שהיא הגיעה למקסימום של 61 מעלות צלזיוס.
שיפור של 11 מעלות צלזיוס בשימוש מאוורר זה נהדר, אבל קונטקסט זה דבר חשוב. לרוב בקרי SSD הם רכיבים שיכולים לעמוד בטווח טמפרטורות גבוה למדי. גם טמפרטורת עבודה של 70 מעלות צלזיוס היא כזאת שלא נאבד איתה ביצועים. זה מכניס אותנו אולי לבעיה הכי גדולה של כונן מהסוג הזה – הרעש שיוצא מהמאוורר הקטן.
המאוורר הקטן הזה מפיק רעש צווחני וקולני שהופך מאוד מהר לרעש הדומיננטי בכל מערכת הבחינות שלנו. רועש משמעותית מכל מאוורר אחר כמו זה של ספק הכח, הקירור למעבר או למעשה כל דבר אחר שאנחנו יכולים לחבר. זה מסוג הרעש שחודר גם מארזים, כזה שאפשר להבחין בו אפילו מחדר אחר בסביבה שקטה מספיק.
אין לנו דרך במילים להפחית או ליפות את העוצמה וטון הרעש שמוציא המאוורר הזה, דבר שמוביל אותנו לשאלה – למה בכלל לחבר אותו, ואם לא לחבר אותו, מה היא נקודת המכירה הגדולה של ה-LEGEND 970?
ובכן, ביצועי הכונן טובים, אפילו מעולים – אבל זה יכול להאמר גם על כונן חשוף שמקבל כל גוף קירור שמגיע עם כל לוח אם מתקדם היום. לרוב לוחות האם שתומכים בממשק עליון של NVMe בתקן PCI-Express 5.0 גם מגיעים עם גופי קירור עצומים עבור הכוננים הללו כמו זה שבחנו איתו, ה-ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO.
ה-"ניסוי" של ADATA עבור הסיפתח שלה לדור NVMe המבוסס על PCI-Express 5.0 בהחלט מעניין, אבל אנחנו בטוחים ש-ADATA תגיח עם כוננים הרבה יותר מבויתים כבר בעתיד הקרוב.