לצד עשרות ליבות העיבוד ב-Skylake-X, אנחנו מקבלים צמד מעבדים שמתיימר לרשת בכבוד את ה-Core i7-7700K וה-Core i5-7600K הפופולריים
בעוד שהדגמים עם 16 ו-18 ליבות עיבוד גנבו את ההצגה ללא יותר מדי מאמץ, כדאי לזכור שאירוע הפתיחה של אינטל בטאיוואן סיפק לנו גם צמד מעבדים מרובעי ליבות חדשים, שמיועדים להוות אחים תאומים למעבדי ה-Kaby Lake המובילים – עם גישה שאנחנו רואים בפעם הראשונה מחברת הענק. הכירו נא את ה-Core i5-7640X וה-Core i7-7740X, אשר מרכיבים את המשפחה המכונה Kaby Lake-X.
לוקחים את Kaby Lake לקצה
הדגמים החדשים דומים מאוד למעבדי ה-Core i7-7700K וה-Core i5-7600K שהושקו בשנה שעברה, עם 4 ליבות פיזיות ו-8 ליבות לוגיות לראשון ו-4 ליבות פיזיות ולוגיות עבור השני, ותומכים בסט יכולות זהה כמעט לגמרי, לצד כמה הבדלים מרכזיים: תדרי עבודה מוגדלים במעט שעומדים על 4.3GHz כבסיס ו-4.5GHz במצב טורבו מירבי ל-Core i7-7740X, ותדר בסיס של 4GHz עם תדר טורבו של 4.2GHz ל-Core i5-7640X, ביטול ליבת ה-HD Graphics 620 המובנית והגדלת המעטפת התרמית מ-91 וואט ל-112 וואט, שמהלך אשר אמור לספק פוטנציאל גדול יותר לעבודה בתדרים מירביים הן לאחר המהרה עצמית והן בלעדיה.
ההבדלים אינם משמעותיים במיוחד, לפחות על הנייר, ולשמחתנו זה בא לידי ביטוי גם במחירים – כשה-Core i7-7740X יתומחר ב-339 דולר וה-Core i5-7640X יעלה 242 דולר, בדיוק כמו מקביליהם ממשפחת ה-Kaby Lake-S המיינסטרימית.
במילים אחרות, מי שטרם שדרג את המערכת שלו או רכש לעצמו אחת חדשה יוכל מעתה לבחור בין שתי משפחות דגמים דומות מאוד, אך בכל זאת שונות, שקורצות לצרכנים מקטגוריות שונות. מבלבל משהו – אך אנחנו משתדלים שלא להתנגד לאפשרות בחירה מוגדלת עבור הצרכנים, ברוב המקרים.
Basin Falls – הבלאגן חוגג?
יחד עם משפחות ה-Skylake-X וה-Kaby Lake-X קיבלנו תשתית חדשה לגמרי בדמות פלטפורמה העונה לשם Basin Falls, עם ערכת שבבים מסוג X299 ותושבת חדשה וגדולה בשם LGA2066. גם דגמי ה-Core i5-7640X וה-Core i7-7740X וגם כל דגמי ה-Core i7 וה-Core i9 היוקרתיים ממשפחת ה-Skylake-X תומכים בפלטפורמה חדשה זו, וכאן אנחנו רואים למעשה את השוני החשוב ביותר בין Kaby Lake-X ל-Kaby Lake הסטנדרטית – ואולי גם את האתגר והבעייתיות הגדולים ביותר של כל המיזם הזה.
הפלטפורמה החדשה נהנית מעורק DMI 3.0 שווה ערך ל-PCI-Express 3.0×4 בין ערכת השבבים למעבד, 30 עורקי HSIO עבור עורקי PCI-Express נוספים מעבר לאלו שזמינים ישירות מתושבת המעבד, עד 80 חיבורי SATA III, עד 10 חיבורי USB 3.0, חיבורי Ethernet קוויים מהירים וכדומה. יש גם תמיכה בכונני ה-Optane הייחודיים של אינטל, תמיכה במערכי RAID עם עד שלושה כונני SSD בממשק M.2 תומך NVMe – ובקר זכרון DDR4 עם ארבעה ערוצים ומהירות בסיס משופרת של 2,666MT/s.
עד כאן הכל נשמע חיובי למדי, גם כשאין חידושים טכנולוגיים מתבקשים כמו תמיכה מובנית בתקן ה-USB 3.1 או ב-Thunderbolt 3 למשל, אך כשמגלים כי כל לוחות האם מחוייבים לתמוך בכל מעבדי ה-Kaby Lake-X וה-Skylake-X, למרות שאלו מצויידים בתמיכה ברמה שונה בזכרונות הדינאמיים שלהם (שני ערוצים מול ארבעה ערוצים) וכוללים כמות שונה לחלוטין של עורקי PCI-Express מובנית (16 בלבד ב-Kaby Lake-X לעומת 28 או 44 ב-Skylake-X), מבינים כי יהיה כאן מצב בו רוכשיהם של מעבדי ה-Kaby Lake החדשים עשויים למצוא את עצמם בחסרון אל מול מאפיינים חשובים של הפלטפורמה החדשה.
לוח שינצל את עורקי המעבד עבור מספר חריצי PCI-Express שמיועדים למערך מרובה כרטיסי מסך, בתוספת לחיבור Ethernet וגם מספר כונני M.2 לאחסון, יאלץ להכריע מראש אילו מהיישומים האלו יתנוונו במסגרת מצב בו יחובר אליו מעבד הכולל כמות מופחתת של עורקים פעילים, ובאופן דומה בלוח בעל שמונה חריצים עבור זכרונות DIMM משתמשי ה-Kaby-Lake-X יוכלו לנצל רק ארבעה ספציפיים מהם, אבל שייכים לאותם צמד ערוצים ראשיים מתוך ארבעה.
זו אולי לא קטסטרופה טכנולוגית בהתהוות, ונראה כי יצרניות לוחות האם ינסו למנוע את הבעייתיות מבעוד מועד עם הגדרה ספציפית של דגמים אידיאליים עבור Kaby Lake-X ודגמים מתקדמים יותר שיוגדרו כמותאמים ל-Skylake-X, אך בסופו של דבר מדובר במצב שמבהיר כי דגמי ה-Core i7 וה-Core i5 החדשים מיועדים בראש ובראשונה למשתמשים מתקדמים שיודעים ומבינים מה הם צריכים ומחפשים בשוק – למרות היותם דומים בהחלט, כאמור, להיצע שכבר קיים לו.
מה דעתכם על המשפחה הטרייה הזו? בואו לספר בתגובות.
'…תושבת חדשה וגדולה בשם LGA2066'. עוד אחת, שתחזיק ל-X שנים (כל מס' בין 2 ל-7).
2-7 … Wow ur generous.
בהתחשב בעובדה ש X99 יצא באוגוסט 2014 2-3 שנים זה סביר מאוד איך הוא הגיע עד ל 7 אלוהים יודע אבל כנראה זה באמת יהיה כמו 2-3 אולי יותר
אינטל ומעבדים… מזל שיש את AMD..
אקסטרים או לא, בסוף קונים AMD..הכי משתלם.
המרובעי ליבה נראים ממש תלושים מהמציאות…
לא ברור מה הפואנטה שלהם.
הדבר היחיד שאני יכול לחשוב עליו זה שדרוג עתידי למעבדי 6+ ליבות בלי להחליף לוח.
אבל בעלות של 100$ יותר ללוח (מול 1151 מקביל) ו340$ על מעבד שיהיה קשה למכור מאוחר יותר לא נראה אידיאלי בכלל, מה גם שה 6/12 מאוד קרוב במחיר…
אני חושב שהוא מדבר על אורך חיים אצל הלקוח…
ע"ע מערכת 1366 מתקרבת לגיל 10 בצעדי ענק ועם OC הוא עדיין רלוונטי למדיי אפילו לרוב המשחקים.
אם זה לא היתה הכוונה אז אל, אין מצב בעולם שסוקט מחזיק 7 שנים בימנו.
הכוונה היתה לפרק הזמן שבו אינטל ממשיכה לעדכן לוחות עם סוקט ספציפית = אורך החיים הצפוי למעבד היקר שקנית, עם הטכנולוגיות העדכניות.
ל-AMD יש סוקטים ׁ(AM3) שקיימות כבר 8 שנים ושניתן לקנות עדיין לוחות חדשים שלהן. לאינטל – אין. ה'7' היה הגזמה…