אחת הבחירות הבולטות בעולם הזכרונות הדינאמיים כיום שייכת ליצרנית הוותיקה Kingston ולמותג ה-HyperX הצומח שלה – לקחנו לסיבוב את זיכרון ה-Predator RGB העדכני בכדי לגלות מה הוא יודע לתת למערכות שלכם
חברת קינגסטון היא אחת מהשמות המוכרים ביותר בעולם האחסון והזיכרון. זיכרונות החברה מלווים אותנו כבר 30 שנה והיא מתקדמת עם שאר השוק ועונה בחיוב גם לטרנדים האחרונים ביותר. ומה הוא טרנד מתקדם אם לא נורות RGB…על הכל.
מה יש להגיד שכבר לא נאמר על נורות RGB בעולם החומרה? מגפת הדיסקו החומרתית ממשיכה להתפשט בקצב גבוה והפעם לוקחת אותה לסיבוב לא אחרת מאשר יצרנית הזיכרון קינגסטון תחת מותג ה-HyperX שלה. דגם הזיכרון הוא Predator RGB והוא מיועד בעיקר ללוחות אם בעלי ארבעה ערוצי זיכרון או פשוט לאלו שרוצים כמה יותר RGB גם בלוחות אם בעלי שני ערוצים בלבד.
לביקורת שלנו הגיעה ערכת הזיכרון מדגם HX429C15PB3AK4/32. זיכרון זה מותאם למערכת בעלת ארבעה ערוצים ולשם כך אנו מגייסים את זאת המבוססת X299 של אינטל. להלן כמה נתונים אודות הזיכרון:
- השם הזיכרון: HyperX Predator RGB.
- נפח: 32GB ב-4 מקלות של 8GB
- מהירות: 2933Mhz בתזמוני 15-17-17-39
- מתח פעולה: 1.35V
- תקופת אחריות: לכל החיים
- מחיר: 1900 שקלים בישראל, 440 דולר בארה"ב
מבט מקרוב
עיצוב הזיכרון בו בחרה קינגסטון הוא בולט למדי אך שומר על צורה אחידה בלי מניפות או כנפיים שיכולות להפריע לתאימות קירורים יותר מדי. משני צדדי הזיכרון ישנו גוף קירור המגיע במגע ישיר עם שבבי הזיכרון. בצד אחד של מקלות הזיכרון יש שבבים מודפסים, הצד השני מיועד בעיקר לסימטריות.
https://www.youtube.com/watch?v=rjnhRpxFKlM
הלדים עצמם נמצאים מתחת לפאנל הפלסטיק עם הלוגו HyperX. הפלסטיק החלבי דואג לפיזור אחיד של עוצמת התאורה והמראה.
שליטה תוכנתית
השליטה התוכנתית בנורות הלד של ה-Predator RGB נעשות דרך תוכנות השליטה השונות של לוחות האם. בגלל שאנחנו משתמשים בלוח האם PRIME X299-A של אסוס, התוכנה אליה אפשר לסנכרן את הזיכרון ולשלוט בו היא ה-AURA שלה.
אני לא כל כך יודע מה לחשוב על הדרך הזאת. מצד אחד זה מפחית את תוכנות השליטה שמשתמש צריך להתקין, ומצד שני זה עלול להקטין את כמות האפשרויות שאפשר להחל על הזיכרון. למשל, רק מספר מתכונות ה-RGB שבמרכז הבקרה של אסוס נתמכות בזיכרונות ה-Predator. אפשר לבצע מעבר בין צבעים שונים, לקבוע כל צבע שרוצים כקבוע או לאפשר אפקט "נשימה". אין אפשרות לבצע כל אנימציה מורכבת שקשורה בהפעלה של חלק מהנורות כמו שאפשר בלוח האם עצמו.
ישנה טכנולוגיה מאוד מעניינת בזיכרונות אלו שלא קיימת במקומות אחרים. ישנם חיישני אינפרא אדום בכל מקל שמשדרים למקלות שצמודים אליהם כדי לדאוג שבאופן תדיר יהיה סינכרון מוחלט בין הצבעים. חשוב לדעת שישנה הגבלה של מרחק. במצב כמו במערכת הבדיקה שלנו כל צמד מסונכרן לחוד.
כמובן שאפשר לסנכרן את המצבים הנתמכים עם לוח האם ולקבל מראה נהדר עם שלל מערכות – אין בכך ספק! אנטק בתשעים מעלות והרבה כחול-לבן. ככה אנחנו אוהבים את מערכת המחשב שלנו. לפניכם סרטון קצר שלנו על אנימציית הלדים:
ביצועים וסיכום
כיום זיכרונות מתקדמים למחשב מגיעים עם מה שקרוי פרופילי XMP (ר"ת Extreme Memory Profile). מדובר בסט הגדרות אשר ניתן לטעון בביוס לוח האם. לרוב אם קיים סט הגדרות אחד הוא נטען באופן אוטומטי עם הפעלת המחשב בפעם הראשונה. בערכת הזיכרון הזאת של קינגסטון יש למעשה שני פרופילים כאלה. האחד מוגדר לעבודה בתדר 2933Mhz והשני ב-2666Mhz על מנת להבטיח תאימות מתקדמת אפילו למערכות ישנות או פשוטות יותר כמו אלו המבוססות X99 שיצא לפני כארבע שנים.
ישנו גם סט הגדרות המכונה JEDEC והוא מתאים למכנה המשותף הנמוך ביותר שמתאפשר טכנית. במצב זה פועל הזיכרון בתדר של 2400Mhz, מה שהופך אותו למתאים לכל מערכת מודרנית בעלת ממשק DDR4 לזיכרון.
לפניכם ההבדלים בין הפרופילים השונים של הזיכרון. מהירות הקריאה בפרופיל הגבוה הגיעה ל-76GB לשניה בנמוכה ביותר היא ירדה ל-65GB לשניה. מדובר בהבדל סביר ולא דרמתי למדי, אך אני חושב שהמשפט הזה מסכם את עולם הזיכרון בכלל כשמדובר בערכות למערכות אינטל, שאין הן אינן מושפעות באופן ניכר מהבדלים שכאלה.
בכל הנוגע למחיר ביחס לתמורה – כרגע מחיר של ערכת זיכרון בעלת נפח ומהירות דומה ללא נורות RGB תעלה לכם כ-1600-1750 שקלים. אני חושב שתוספת של 200-300 שקלים על נורות RGB היא לא בקשה מוגזמת במיוחד בנפח זיכרון שכזה. הערכה מיועדת לאלו שרוצים גם ביזנס וגם פלז'ר. אותם עורכים ואנשי פרנסה שיהנו גם ממשחקים וויזואליות המחשב.
לצורך השוואה, ערכות זיכרון RGB רבות מתומחרות בדומה. אני לא רואה כאן יתרונות או חסרונות. אלו מכם שרוצים את המראה עם מעט פחות מהירות יוכלו למצוא את הערכת ללא הגדרת 2933Mhz ועם 2666Mhz בלבד בכ-20-30 דולר פחות. לעיתים גם ישנם מבצעים שמוזילים בכמה עשרות דולר נוספים.
בין חסרונותיו של הזיכרון חשוב לציין את העובדה שהוא מסתמך על תוכנות קיימות של לוחות אם ולא מכיל תוכנת RGB חכמה יעודית משלו עם אפשרויות מגוונות. זה אמנם חוסך תוכנת RGB נוספת, אך מונע קסטומיזציה והגדרות אישיות.
מומלץ – HyperX Predator RGB DDR4 2933Mhz
בשל אלגנטיות הצבעים ומחיר יחסית נגיש, נרשה לעצמינו להכניס את ה-Predator RGB אל רשימת מומלצי HWzone אך אנו מקווים כי בקינגסטון עובדים על תוכנת RGB יעודית. כמובן שנעדכן בהתאם כשזה יקרה.
נגיש לאנשים מטומטמים שמוכנים לשלם על זיכרונות 1900 שקל. פראיירים לא מתים הם רק מתחלפים.
כזיכרונות RGB לא מדובר במחיר גבוה מדי. על ערכה של 4 מקלות במהירות דומה ללא RGB ישלם צרכן כ-1500-1700 שקלים בין כה וכה. ערכות RGB מתחרות יעלו 2000 שקלים ויותר
מידע שלדעתי חסר ויש להוסיף:
א. קישור לעמוד המוצר או לפחות ל daha sheet שלו.
ב. תצלומי מסך מ CPU-Z.
ג. השוואה לזיכרונות אחרים (לא מבחינת ביצועים).
ד. בדיקת יכולת המהרה (מדובר בזיכרונות שעולים 2000 ש"ח, אז לדעתי הם צריכים להתאים להמהרה).
"ביקורת"
I dont think it means what you think it means