כיצד בוחרים ספק כוח? - ביקורות ומדריכי גולשים - HWzone פורומים
עבור לתוכן
  • צור חשבון

כיצד בוחרים ספק כוח?


eitan1980

Recommended Posts

בחירת ספק הכוח המתאים למערכת
אחד מרכיבי מערכת המחשב שנוטים הכי להזניח בבחירת הרכיבים למפרט הוא ספק הכוח. איך שלא נהפוך את זה, זה אחד הרכיבים הכי לא סקסיים במחשב, אין לו הילה של נתוני מהירות, overclocking, גרפיקה, נפח וכו' הוא גם בד"כ לא נראה משהו-סתם קופסה שחורה בנאלית. ולכאורה הוא לא תורם למהירות ועוצמת המחשב..., "סתם משהו הכרחי, שנבחר כבר איזשהו משהו בסוף"... 
בד"כ אחרי שבוחרים מעבד, לוח אם, כרטיס מסך, זכרונות, ושאר האביזרים המשלימים(כוננים, קירורים) נזכרים לבחור מארז וספק כוח. 
ספק הכוח במערכת מחשב הוא אחד הרכיבים היותר חשובים ושבחירה לא נכונה שלו יכולה להביא הרבה מאד כאבי ראש ותקלות חוזרות ונשנות שקשה למדי לאתר את מקורן. 
כדאי לזכור שכמו כל ספורטאי, ביצועי רכיבי המחשב תלויים מאד באיכות התזונה שלהם(מתח זמין, בכמות המדוייקת וביציבות הנדרשת) 
למעשה 2 רכיבים אחראים למתח החשמלי שמקבלים כל רכיבי מע' המחשב: ספק כוח ולוח האם! וכהערת אגב: מומלץ להקדיש להם תשומת לב מיוחדת בפרט במערכת למשחקים שעובדת בעומס די גדול. נדון כאן בשלב זה,רק בספק הכוח. 
בחירת ספק כוח ב-4 צעדים: 
4 השלבים בבחירת ספק כוח למפרט המחשב הם מאד פשוטים: בשלב ראשון הערכת ההספק הדרוש למעבד וללוח האם, בשלב שני להבין מנתוני היצרן מהו ההספק הדרוש לכרטיס המסך. בשלב שלישי להעריך את דרישות שאר הרכיבים הדורשים מתח חשמלי. 
ובשלב אחרון הערכה סופית של הספק הדרוש בהתחשב בכמות וסוג המחברים הנדרשים לכלל מערכת המחשב שלנו באופי השימוש במחשב ומקדמי בטחון ויעילות ספק הכוח, ותקציב כמובן. 
1. הערכת ההספק הדרוש למעבד וללוח האם 
למעבד(CPU) ולמעבד הגרפי(GPU) קיים נתון הספק מאד חשוב-TDP[Thermal Design Power], המספר הזה מתייחס לכמות החום המקסימאלית ביחידות הספק טרמי(Watt) שהמערכת חייבת להיות מסוגלת לשחרר ולנדף ע"מ לשמור את המעבד והמעבד הגרפי בטמפרטורות עבודה תקינות. ניתן להתייחס בפשטות ל-TDP גם כדרישות ההספק לעבודה נורמאלית של המעבד ובד"כ נוכל למצוא את הערך עבור המעבד שלנו ע"י חיפוש פשוט בגוגל, ואיתור טבלת ה-Spec של המעבד באתר של אינטל(אם זה מעבד אינטל, כמובן). 
למשל, עבור i7-4770K:
 I7-4770Kspec.png.78bfcc632bcf18d22a16ffb6f459706f.png
ה-TDP המקסימאלי עבור ה- i7-4770K הוא 84W. ההתייחסות היא למעבד ללא overclocking, מעבד במצבו הטבעי(stock). 
כמובן שלא רק המעבד צורך הספק חשמלי, אלא כל רכיבי לוח האם[ ויש בהם כאלה שצורכים לא מעט הספק כמו ווסתי המתח(VRM)] של המעבד הזיכרון והצ'יפסט. המספר המקובל עבור ההספק הדרוש ללוח האם הוא 75W. 
כלומר למשל עבור לוח עם מעבד i7-4770K ניקח בחשבון דרישת הספק של כ-160W (נחבר 84+75). 
2. דרישות ההספק של הכרטיס הגראפי 
רכיב מערכת המחשב שצורך את ההספק הגבוה ביותר בד"כ הוא הכרטיס הגרפי. קיימים כרטיסים עוצמתיים במיוחד שאינם יעילים מבחינה אנרגטית אשר יכולים להגיע לדרישת הספק של 350-400W ויותר. 
כמו לגבי המעבד נחפש את ערך ה-TDP עבור הכרטיס הגראפי שלנו(בד"כ יופיע באתר היצרן). אבל כדי להקל עלינו, קיימת טבלא שמרכזת את הערכים הכלליים לרוב הכרטיסים הגרפיים השכיחים והיא עדכנית באופן שוטף: 
http://www.geeks3d.com/20090618/graphics-cards-thermal-design-power-tdp-database/ 
למשל כרטיס GTX 660 "רגיל" בלי OC ידרוש 140W. 
סיכום ביניים למפרט שכולל מעבד i7-4770K (עם לוח אם)+ GTX 660. הדרישה הנומינאלית היא ל-300W. 

3. חישוב דרישות שאר רכיבי המחשב 
בשלב הזה מעריכים את דרישות ההספק של שאר רכיבי המערכת ע"פ טבלת ערכים. 
להל"נ טבלה שמרכזת את ההספקים השכיחים לרכיבים השונים, מופיעים כערכי מקסימום ומינימום ובסוגריים מרובעות מופיע הערך הממוצע שנוח להשתמש בו לצורך החישובים, אבל השמרנים מוזמנים כמובן להשתמש בערכי המקסימום לחישובים 
02_Components_Power.png.9c27f11d5b25d8e0b0353b0ffb97ea68.png
 
לצורך ההדגמה ניקח מחשב סטנדרטי לא מאובזר במיוחד(בתוכו ישבו לוח האם+מעבד+כרטיס גרפי מהדוגמא הקודמת): 
מאווררים: קדמי, אחורי, עליון: 3 מאווררים-הספק=3x4=12W. 
דיסק קשיח: אחד בודד:23W. 
SSD: אחד בודד: 3W. 
זיכרון: 2 מודולים: 20W. 
כרטיס PCIe: כרטיס רשת אלחוטי: 18W. 
כונן אופטי:צורב DVD: 25W. 
התקני USB: מקלדת, עכבר, סטיק, מצערת, דוושות, אוזניות, , דיסק חיצוני:8 התקנים: 32W. 
סה"כ הספק לשאר רכיבי המערכת: 133W. 
סה"כ הספק נומינאלי צפוי למערכת המלאה: 300+133=433W. (ה-300W מחישוב המעבד+לוח אם+כרטיס גרפי שערכנו לפני כן בסעיפים 1 ו-2) 

Overclocking 
אוברקלוקינג של מעבד(כולל מעבד גרפי) דורש תוספת ממוצעת של סדר גודל של 50W לכל מעבד(כולל ה-GPU אם גם הוא ב-OC גם מהיצרן). 
מעבדים מודרניים ב-Overclocking אגרסיבי צורכים בקלות כ-150W ולעיתים אף מעט יותר. 
כלומר אם קנינו כרטיס מסך מדגם שכולל Overclocking מובנה וגם אנחנו מתכוונים לבצע OC למעבד, אנחנו חייבים לקחת בחשבון תוספת כ-100W לדרישות ההספק של המחשב. 

4. בחירה סופית של ספק הכוח 
ראשית, ברור שקניית ספק-כוח שמלכתחילה גודלו קטן מההספק שחישבנו למערכת שלנו היא מראש מתכון לבעיות עם המערכת. 
שנית, לא מומלץ לקנות ספק-כוח שרק כשהוא עובד במלוא הספקו וביעילות 100% הוא מסוגל לספק את צורכי המערכת(כלומר לא לקנות ספק בהספק בדיוק של תוצאת החישוב שעשינו). כי המצב האידאלי הזה בד"כ לא קיים כי יש איבודי הספק לספק, עם הזמן היעילות שלו הולכת ויורדת, גם איכות מתח הכניסה מחברת החשמל לא קבוע ובנוסף יש הרבה גורמים שמשפיעים על יעילות הספק, בחום יעילות הספק יורדת. לכן ע"מ להקטין את ההסתברות לתקלות מחשב הקשורות בספק מומלץ לא לקנות ספק בהספק של בדיוק או מאד קרוב להספק המחושב הנדרש למערכת.
 
יעילות ודרוג 80PLUS
80PLUS.png.9fb5e8a4d2856f8c93b9e6d0b1d89e8a.png
 
למה הכוונה ביעילות? בכל עומס על הספק(אחוז ההספק שהוא נדרש לספק מתוך המקסימום שהוא מוגדר לו) חלק מההספק שמיוצר הופך לחום. ככל שהספק יעיל יותר בכל אחוז עומס-הוא מבזבז פחות אנרגיה ומספק את מלוא ההספק המצופה ממנו במינימום הפיכת אנרגיה לחום(פחות נדרש לקרר את עצמו). 
חלק גדול מהספקים האיכותיים מוסמכים בדירוג 80+ (ע"פ מדרוג ברונזה, כסף, זהב, פלטינה וטיטניום), מה זה אומר? 
תקן 80Plus הוא תקן ספקי כוח המבטיח יעילות מינימאלית של מעל %80(80+) בעומס-20%, 50% ו-100%. במקור התקן לא התייחס למתח כניסה של 220V, זה נוסף רק בהמשך במידרוג התקן. 
הסמכת 80Plus המקורית(2004) התמקדה רק ב-80% כמינימום
 80PLUS-1.png.4826d448f715521c9d04385a6c686d9a.png
ובהמשך עם התפתחות ושיפור הספקים התפתח מידרוג לתקן החל בברונזה ועד לטיטניום. המידרוג התייחס ליעילות מינימאלית גבוהה יותר לרוחב תחום פעולת הספק: 
 
07_80Plus.png.fde5b9c2b719b9a1a30495d9f2c1cc5f.png
 
בכל מקרה מומלץ לקנות ספק עם תקן 80Plus, כמובן גבוה ככל הניתן במגבלות התקציב. 
כלל האצבע המבטיח ספק איכותי אשר יהייה באופן קבוע ברצועה היעילה שלו הוא לקנות ספק שכשהוא ב-80% הספק הוא מספק את ההספק הנומינאלי שחישבנו. 
כלומר לאותו מחשב אופייני שחישבנו לו הספק של 433W נשאף לרכוש ספק 550W (מגיעים לזה ע"י 433W/0.8=~550W). 
דוגמא אמיתית ליעילות ספק עם תקן 80PLUS: 
גרף יעילות של ספק של חברת Enermax המוסמך תקן 80 PLUS ברונזה: 
04_Enermax750W80PlusBronzeEfficiency.png.df1f79d443558a998dd63e0646497afa.png
ניתן לראות שהיעילות הנמוכה ביותר היא ב-100% עומס אבל היא עדיין מעל 80%, והטובה ביותר (בספק הזה) היא בין 50-80%. 

אגב, בד"כ הספקים המוצמדים למארז הם מהסוג הפשוט(והזול) ביותר,ובד"כ ללא תקן כלשהו, כדאי להיות זהירים עם הספקים האינטגרליים, מאחר שיעילות נמוכה במיוחד הופכת את נתון ההספק ה"רשום" שלהם לנמוך הרבה יותר ב-100% עומס והם בד"כ מתחממים הרבה יותר מהרגיל וכתוצאה מכך גם בסופו של דבר במקרים רבים נשרפים יותר . 
שיקולים נוספים: 

Single 12V Rail (מסילת 12V בודדת) 
לחלק מהספקים מצויין Single 12V Rail כשהמשמעות בלי להיכנס לפרטים טכניים היא שאין צורך להיות מוטרד מלחלק את חיבורי ההתקנים בין כבלי הספק, כלומר אם יש לנו נניח צרכני מחברי SATA בפירוט הבא: 3 כונני איחסון+כונן אופטי+ משאבת מים קירור מעבד+ מתח עזר ללוח האם לתמיכה בריבוי מסכים+איזשהו התקן SATA נוסף ולסיכום 7 התקני SATA, ויש לספק 3 כבלי SATA עם מספר מחברים, לפעמים עולה השאלה איך לחלק את כל ההתקנים בין כבלי הספק, באופן שלא תהייה דרישת זרם חריגה על איזשהו כבל חיבור. 
כאשר לספק יש מסילת 12V בודדת, אם נפשט את זה אז המשמעות היא שאין צורך לחלק את ההתקנים באופן מאוזן בין כבלי החיבור של הספק. תיאורטית יכולנו לחבר את כל 7 התקני ה-SATA שהזכרתי שיש לנו במחשב על כבל חיבור אחד, אם היה לנו כזה עם 7 מחברי SATA (בד"כ אין כזה, והמקסימום יהייה עד 4 מחברים לכבל). יכול להיות שהכבל יתחמם מעט אבל מבחינת הספק-כח לא יהייה מצב של זרם יתר וכיבויו לצורך הגנה עליו. 
כל מסילה היא באנלוגיה סוג של מאגר של "מים"(זרם) שאליה מחוברת קבוצה של כבלי החיבור, כשיש מספר "מאגרים" כאלה, צריך כל הזמן לוודא שלא חיברנו יותר מדי "זללנים" למאגר שירוקן אותו ולא ישאר לאחרים, וצריך לאזן את ה"זללנים" בין המאגרים. כשיש מאגר אחד גדול-אז אין בעיה כזאת, "תמיד יש לכולם". 
בשורה התחתונה בד"כ אין איזשהו יתרון מיוחד לספק עם Single 12V rail אלא אם יש לנו איזשהו שרת עם כמות חריגה של התקנים או משהו בסגנון. לרוב עם מספר ההתקנים המקובל במחשבי המשחקים הסטנדרטים לא מגיעים למצב חריג של מספר חיבורים עד כדי כך שיש דילמה איך לפזר את ההתקנים בין כבלי החיבור של הספק.. 

סוג חיבורים וכמותם 
לכל ספק, הן מודולרי והן לא מודולרי יש סט מוגדר של חיבורים, כלומר חיבורי מתח עם המחברים המקובלים במחשבים: SATA, MOLEX, חיבור חשמל ראשי (ATX12V), חיבורי PCI-e לכרטיסי המסך החזקים, ועוד מספר סוגי חיבורים לצרכים שונים כגון חיבורי 12V ייעודיים למעבד(לווסת המתח של המעבד). 
למעט בספקים הזולים, בד"כ יש מספיק מכל החיבורים ה"רגילים" כלומר SATA ו-MOLEX. 
מה שצריך לעניין אותנו הם חיבורים מיוחדים(ייעודיים) כמו מספר חיבורי/מחברי PCI-e. צריך להבין כמה מחברים יש, כי כמעט לכל הכרטיסים שאנחנו בד"כ משתמשים יש 2 מחברים, לרוב 8 פינים+6 פינים, אז צריך לוודא שיש לפחות אותם, כולל הערכת צרכים עתידיים-למשל כרטיס מסך נוסף ידרוש זוג חיבורי PCI-e נוסף ולעיתים כרטיסי קול מתקדמים ידרשו גם הם חיבור של לפחות PCI-e של 6 פינים. כך שחשוב לתת את הדעת על מספר חיבורי ה-PCI-e שמאפשר הספק ולא להיות מופתעים כשנצטרך לחבר את כרטיס המסך החדש שקנינו או כרטיס הקול המתקדם וכד'. 
מחברים ייעודיים נוספים שצריך להיות מודעים להם ולוודא אותם הם מחברי EPS12V למעבד(מחברי המתח שנמצאים בד"כ בסביבת תושבת המעבד ומספקים מתח לווסת המתח של המעבד(VRM). אם ללוח האם קיימים מחברי EPS צריך לוודא שהספק מסוגל לתמוך בכל מחברי הלוח. 

מודולרי או לא מודולרי 
השיקול הוא בעיקר של נוחות וארגון. ספק מודולרי מאפשר לחבר רק את הכבלים שצריך למערכת בלי שיסתובבו לנו כבלים ללא שימוש ויבלגנו לנו את המארז. למשל אם אין לנו בכלל חיבורי MOLEX(הכל SATA) אין צורך בזוג כבלי ה-MOLEX שבחלק ניכר מהמקרים קיימים בספק לא מודולרי (במודולרי פשוט לא מחברים אותם לספק). 
זה גם מאפשר לחווט את המערכת כך שמתחילים ברכיבים עצמם, מסדרים יפה ומסודר את כל הכבלים ומרכזים את קצוות ה-PSU(הקצה עם המחבר לספק, בד"כ כתוב עליו או שהוא בצבע אחר) ליד הספק ואז בסוף מחברים הכל לספק ונגמר העסק. זו דרך שרבים מעדיפים כי היא עוזרת להגיע לסידור כבלים טוב בנוחות. לא בהכרח זה עדיף בעיני כולם, אבל האפשרות קיימת(לא קיימת בספק לא מודולרי) 
חשוב לזכור שמודולריות של הספק לא מעידה בהכרח על איכותו! מה שמעיד על איכות הספק הוא תקן 80Plus(וסוגו) ועקומת היעילות שלו. 
Modularvsnon-1.png.adf4e76be73b006bce40c32ecc7dccbe.png
 

דוגמה מסכמת 
ואחרי שהבנו את העיקרון, נחשב ונחליט באופן מפורט וספציפי על ספק לקנייה למחשב משחקים אמיתי חזק: 
AfterGTX780_2_edt.thumb.jpg.2b48df478d1b1f838dbbd403c84b7be1.jpg
 
מעבד: i7-3770K באובקלוק. 
לוח אם: Gigabyte Z77X-UP7 
זיכרון: G.Skill TridentX 16GB 2x8GB 1,600MHz 7-8-8-24 1.5V : שני DIMMs. 
כרטיס גרפי: Gigabyte GTX780 Overclocked 3GB . 
קרור מעבד: H100i (שני מאווררים) 
2xSSDs (שני Samsung 840 256GB Pro אחד למע' ההפעלה,utilities ותוכנות עבודה והשני לסימולטורים) 
2xHDDs (אחד[2TB] לאיכסון כללי ואחד[4TB] לגיבויים) 
צורב BluRay 
כרטיס קול Xonar Pheobus בממשק PCIe. 
מארז: CoolerMaster HAF X. סה"כ מאווררים: 7(קדמי, אחורי, צידי, 2 עליונים+2 של H100i) 
14 שקעי , צפי לשימוש מלא בכולם. 
המעבד ב-OC, וגם ה-GPU ב-OC. 

נחשב דרישת הספק נומינאלית: 
מעבד: 80W (מאחר שהוא ב-OC נוסיף 50W ונקבל 130W למעבד ב-OC) 
לוח אם: 80W (לוח אם עם ווסת מתח[VRM] חריג) 
זיכרון: 20W. 
כרטיס גרפי:250 (מאחר שהוא ב-OC נוסיף 50W ונקבל 300W לכרטיס ב-OC) 
סיכום ביניים: ללוח אם+מעבד+זכרונות+כרטיס גרפי: 530W. 
רכיבים היקפיים: 
2xSSDs: 6W 
2xHDDs: 46W. 
צורב: 25W. 
כרטיס קול: 18W 
מאווררים:24W. 
USBs: 56W 
סה"כ היקפיים: 175W. 
סה"כ כולל: 530W+175W=705W. כלומר דרישת ההספק הנומינאלית למחשב היא 705W. 
נחפש ספק שעומד בדרישה הנומינאלית כשהוא ב-80% עומס. 
התחשבות ב-80% יעילות: 880W. 
אם נקנה תקן 80Plus Gold שיעילותו קרובה ל- 90% נוכל להסתפק במצב האופטימאלי בהספק נמוך יותר(נחלק ב-0.9 במקום ב-0.8 ) : 700W/0.9=~780W 

באופן אובייקטיבי, המערכת המתוכננת שבדוגמא היא צרכנית גדולה למדי של הספק אבל זה נתון וזה האילוץ. 
כדי לתחם את האפשרויות לצורך קבלת ההחלטה, נגדיר את האידאל כ-780W בתקן 80Plus Gold או סביב הערך הזה ואת המינימום כ-700W. כלומר בהתאם לתקציב נחפש ספקים בטווח שבין 700-800W. 

בדיקת דרישות מחברים מיוחדים: 
כאמור לכל הספקים בד"כ אין בעיית חיבורי SATA ו-MOLEX וגם אם יש פחות באחד מהם קיימים מתאמים לא יקרים בין SATA ו-MOLEX כך שהם בד"כ לא העניין, בד"כ המגבלות קיימות בחיבורים ה"גדולים" של מספר חיבורי PCIe לכרטיסי ההרחבה הגדולים(כרטיסי מסך וכד') ומספר חיבורי EPS12V לווסת המתח[VRM] של המעבד. 
את הדרישות למחברים נברר במניואל של הרכיבים שרכשנו(הכל באינטרנט בד"כ) 
למי שלא מכיר את סוגי החיבורים, להלן טבלה שמפרטת את החיבורים כולל תמונתם: 
PSU_Connectors2.thumb.png.4d4f5b4c0c7dc219b8e58764eefe7740.png
 
ניתן לראות בטבלה את כל סוגי החיבורים של ספקי הכוח. 

בשלב זה, נסקור מה הדרישות לחיבורים "גדולים" במערכת שלנו: 
חיבורי EPS12V למעבד(נדרשים 2): 
 
EPS.png.9754dffd7274570f5fd0fe0b686a0698.png
חיבורי PCIe לכרטיסי ההרחבה "הגדולים": 
לכרטיס המסך(נדרשים 2): 
GTX780OC_PCIes2.png.1fb345b15a7d14ef1cd9a5c15ba00513.png
לכרטיס הקול(נדרש 1): 
Xonar.png.02d672cd64cc1b5586b284b6fa6fa1aa.png
 
סיכום דרישות המחברים הייחודיים במערכת שלנו: 
נדרשים 2 מחברי EPS12V(למעבד) ולפחות 3 מחברי PCIe (שניים לכרטיס המסך ואחד לכרטיס הקול). 

בשלב זה יש לנו כבר את כל השיקולים והאילוצים לבחירת ספק הכוח המתאים ביותר למערכת שלנו, ונוכל להתחיל לבחון מועמדים ולהתכנס לחלופות המועדפות בהתאם לשיקולי התקציב שלנו: 
ההספק הנדרש 700W-800W, עם 2 מחברי EPS12V ולפחות 3 מחברי PCIe. 

פרקטית: מה שאני עושה בד"כ הוא להיכנס לאתר של KSP לאזור ספקי הכוח, כי לרוב יש להם את המבחר הגדול ביותר, וגם אם חסר להם מספר יצרנים שיש בחנויות אחרות עדיין אפשר לקבל baseline טוב מאד לבחינת ספקים גם בחנויות אחרות, אגב גם לחנות זיגזג יש מבחר לא רע וגם שם אפשר לסנן ע"פ הספק, כך שמי שמעדיף יכול לעשות את אותו תהליך באתר שלהם או בכל אתר שמאפשר לסנן ע"פ הספק הספק, מגדיר מיון מהיקר לזול(נותן את הספקים האיכותיים יותר בד"כ תחילה), ומתחיל לצמצם על פי ההספק(ע"פ המספרים שהגעתי אליהם בחישובים שהוסברו להל"נ),
 
KSP_PSU.thumb.png.3d9bca9edeb1ab3d1a143036bd5b0a18.png
 
 
כאמור מגדיר מיון מהיקר לזול, ובעמודת הפילטר לפי הספק מסמן את כל ההספקים בטווח שאני מחפש. 
וכך מתכנס לאופציות האפשריות, ומתחיל לבדוק פרטנית כל מועמד ע"פ פרמטרים של תקן 80PLUS, סוגי וכמות מחברים ומחיר, דבר חשוב שראוי לציין הוא שלא תמיד מופיע ציון 80PLUS בשם הספק וכדאי לבדוק לספקים המועמדים את המפרט הטכני, למשל אחד המועמדים לספק כוח למחשב שבדוגמא היה ספק GS 700W של קורסייר אבל בשמו לא מצויין 80PLUS, מבט ב-spec(נתונים טכניים) שלו הבהיר שהוא בתקן 80PLUS ברונזה. אז כדאי להיות מודע לזה כדי לא לפספס מועמדים ראויים. זה היה ספק ה-700 הנדון(שגם היה זול בכ-100 ש"ח מרוב המועמדים) 

אגב, אני לגמרי לא בהכרח קונה ב-KSP (לרוב ההפך הוא הנכון..), רק בגלל המבחר והארגון לפי הספקי ספקי הכוח אני משתמש באתר שלהם לבחירת מועמדים, זה נוח לצמצום האפשרויות למספר מצומצם של מועמדים. אח"כ אפשר לקנות בחנות הבית את הספק שמצאנו כמתאים ביותר. 
באתר של KSP בד"כ לכל ספק קיימת לשונית נתונים טכניים מאד מפורטת ומסודרת שמאפשרת לבחון בנוחות גם את סוגי ומספר המחברים שהספק מאפשר. 
למשל במהלך סינון המועמדים למערכת שבדוגמא, עלה ספק כוח GS700W : 
5D705D905D105D505E805D905DD05DE05E205D505D305DB05E005D905DD0.png.8b2c0526ada93b641e186a17bb1d7d75.png
 
לדוגמא הספק 700W של היה מועמד סביר מבחינת ההספק(אמנם בגבול התחתון, אבל היה הכי זול), אלא שבסעיף המחברים הוא נפסל כי יש לו רק מחבר EPS יחיד במקום 2 שנדרשים לנו, ורק זוג מחברי PCIe במקום 3 שנדרשים לנו. 

בסופו של דבר, הספק שנרכש לבסוף הוא: Seasonic 750X 80Plus Gold Modular.
5E105E405E70.png.d743966b67638c585df0d6d68ad88c3f.png
 
הספק הזה נבחר כי הוא עומד למעשה בכל המפרט שהגדרנו במהלך ניתוח דרישת הספק(PSU) למערכת שלנו, כלומר נמצא במקום טוב באמצע של תחום ההספק שהגדרנו, והוא 80Plus Gold, ומבחינת מחברים יש לו 2 מחברי EPS12V, ו-4 מחברי PCI-e. 
Seasonic750XConnections.png.b4889eb47d07b9ebf333a201fd5e3f4b.png
 
הוא מודולרי, בעל מסילת 12V יחידה ומחירו סביר בין כל המועמדים(660 ש"ח כשתחום המחירים הינו 460-990ש"ח). לכן נבחר כספק הכוח הנבחר הסופי למערכת(גם לאחר בירור חוות דעת ו-reviews ברשת). 

אגב, גם אם נתקעים עם חוסר בחיבור למשל PCI-e קיימים אלתורים לעקוף את הבעיה, למשל ע"י מתאמים שמחברים זוג חיבורי MOLEX לכדי חיבור PCI-e יחיד או פתרונות בסגנון, אבל רצוי מאד להימנע מראש מהצורך באלתורים הללו.. שבחלק מהחנויות נאלצים לבצע כי בחירת הספק בוצעה לא בצורה מפורטת ומקצועית והספק נבחר באופן פשטני לפי "מספר קסם". שלא להזכיר מקרים שאני מכיר שמחוסר חיבור EPS12V נוסף בספק-פשוט לא חיברו אותו(המחשב עובד גם עם אחד), אבל ב-overclocking של המעבד מתגלה החוסר בחיבור 12V נוסף למעבד!!! והמחשב פשוט לא מסוגל לעשות overclocking!! למרות ששולמה אקסטרא על לוח שמתאים ל-overclocking!!!. 
מומלץ להציץ ב-menuals של לוח האם וכרטיסי ההרחבה כדי להבין מה נדרש עבור המערכת השלמה מבחינת מחברי מתח. בד"כ יש את כולם באינטרנט. 
אני בכלל ממליץ להיות ביקורתי ולבדוק את הדברים בעצמינו ולא ללכת שבי אחר המלצות בעלי החנויות שלא תמיד מעודכנות ובחלק ניכר מהמקרים מבוססות על "שטנץ" קבוע של רכיבים שמספקת החנות במפרטים שלה. 

השלמנו את התהליך, מאחר שלוח האם הספציפי "עמוס" בחיבורי חשמל: ATX12V, 2xEPS12V, חיבור ייעודי לתמיכה בכרטיסי המסך[מחבר SATA], וחיבור ה-PCIe הנוסף, הייתה חשיבות ייחודית לוודא שהספק תומך בכל המחברים הנדרשים למחשב, וזה חלק מתהליך בחירת ספק מתאים כהשלמה להבנת ההספק הנדרש. הספק שנבחר תומך ב-2 מחברי EPS12V וב-4 מחברי PCIe (כולל 4 נוספים אופציונאליים בזוג שקעים נוספים אם קונים זוג כבלי חיבורי PCIe נוספים), בכוונה נבחר מודולרי משיקולי נוחות והרחבה עתידית, ובד"כ לספקים ברמה הזאת יש מסילת 12V בודדת כך שקיבלנו את זה כבונוס. בחרנו מראש להסתמך על תקן 80PLUS Gold ע"מ לנצל את היעילות המשופרת של 90% ע"מ להקטין את הגבול העליון להספק האופטימאלי של הספק למערכת שלנו, ע"י כך שנוכל לבחור ספק שכשהוא ב-90% עומס מסוגל לספק את ההספק הנומינאלי שחישבנו למערכת.

ובזה השלמנו את בחירת הספק למחשב המשחקים שלנו בדוגמא. ואפשר היה לרכוש את הספק הנבחר ולחבר את כל מגוון החיבורים הנדרש תוך קבלת מתח מתאים,יציב, איכותי ואמין. 
הבאתי בכוונה דוגמא מורכבת יחסית, ע"מ לכסות את המגוון הרחב ביותר האפשרי של שיקולים בבחירת ספק הכוח. למשל למחשב משרדי פשוט , ייתכן שיידרש רק חישוב זריז של דרישת ההספק ע"פ 3 הצעדים הראשונים בתהליך ומכאן להפעיל בעיקר שיקולי תקציב ואולי ליתר בטחון לבחור תקן 80PLUS מינימאלי. 

לסיכום, קניית ספק היא עניין רציני למדי שמחייב שיקול דעת וירידה לפרטים, במקום להעריך ולזרוק איזשהו מספר קסם, או לקבל את מה שהמוכר בחנות אומר לנו, אפשר לחשב ולהגיע למספר מומלץ ואז לקבל החלטה מושכלת על בסיס התקציב ורוחב שולי האמינות שאנו רוצים, וכן לקבל מושג על הדרישה הנומינאלית וערכי המינימום והאופטימום להספק ספק הכוח למערכת שלנו. חשוב לוודא שיש לו את כל החיבורים הנדרשים לנו ובכמות המתאימה, כמו כן מאד מומלץ לרכוש ספק בעל תקן 80PLUS. 

עריכה(עם מוסר השכל): 
במהלך הזמן, עם השתנות דרישות וצרכים, כמו כל מחשב, גם המחשב הזה עובר שדרוג שכולל הוספת: 
כרטיס מסך שני(SLI) מדגם GTX780OC [הספק נוסף 300W]. 
2 דיסקים 4TB נוספים במערך RAID1 לטובת אכסון לשרת [הספק נוסף של כ-50W] 
בסיכום יש צורך לשדרג את ספק הכוח כך שיתמוך ב-350W נוספים, כשהמשמעות היא שדרוג הספק-כוח(כרגע 750W) לספק כוח בסד"ג 1,100W-1200W. לאחר סקירה ובחינת החלופות נבחר ספק הכוח קורסאייר AX1200i. 

מסקנה: חשוב להיות עם היד על הדופק על ההספק הנדרש מהספק, במיוחד לקראת שידרוג רכיבים שדורשים הספק גדול, כדוגמת או דיסקים קשיחים. ולעדכן את חישוב ההספק הנדרש מספק הכוח. 
אם מראש הולכים על מחשב צנוע ומתכננים שדרוג למשל של כרטיס המסך בהמשך, מומלץ לקנות מראש שיתאים גם למחשב המשודרג וכך לחסוך החלפת ספק ו"זריקת" ספק הכוח המקורי החלש. 
ובכלל רזרווה בספק הכוח מעולם לא הזיקה ולרוב יש לה יתרון להמשך, כך שאם מתלבטים אם לעגל את הספק הספק למטה או למעלה, תמיד עדיף לחשוב כלפי מעלה בהספק הספק!
 
מאמר זה נכתב בנוב' 2013 ע"י מולי . המון תודה למולי על רשותו לפרסם את מאמרו כאן. 
שמתי לב שהרבה כאן "זורקים" מספרים  לאוויר מבלי להבין לעומקו של עניין חשוב זה.
אני משתמש במאמר זה בכל פעם שאני מתכנן מחדש מערכת מחשוב . 
 
קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

היי

זה אמנם יותר טוב מכלום, אבל ......

 

א. אני לא בטוח שבפורום וספקים אין איזה סטיקי בעניין.

 

ב. הספק ( POWER ׂ) זה לא כל הסיפור. אני לא אומר שצריך במאמר כזה

    להכנס למונחים טכניים וגראפים ונוסחאות עם 7 נעלמים, אבל כדאי להזכיר

    סדרות טובות ומצויינות מכמה יצרנים מרכזיים לפחות.

 

ג. מתמיה שלא ב - 2013 ולא עכשיו אין במאמר ולו קישור אחד למגוון האתרים

   שמחשבים את ההספק הנדרש למערכת כתלות ברכיבים. הרבה יותר פשוט            ומהיר  מחיפוש TDP בנבכי עמודי נתונים.

 

אבל חוץ מזה, יפה.

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

יש פה טעות בסיסית:

הנצילות מתבטאת בחסכון חשמל, נכון שהנצילות גבוהה יותר גם פחות חום נפלט וזה עדיף לספק.

מצד שני ככל שהנצילות עולה הסיכוי לcoil whine עולה.

הטעות היא שההספק שהספק נותן זה אחרי ההפסדים.

ז"א ספק ברונז וספק טיטניום באותו הספק מספקים אותו הספק למחשב.

ואין קשר בין בחירת הספק והנצילות שלו לעומת ההספק הנדרש.

מה שכן נהוג זה לקחת את ההספק הכולל ולהכפיל אותו 0.9 מכיוון שלא סביר שכל הרכיבים יעבדו במאמץ מקסימלי ביחד.

ומה שיצא להכפיל במקדם בטחון של 1.2-1.4.

יש וויכוח על המקדם בטחון מכיוון שספק נורמלי אמור לספק מה שרשום עליו לאורך זמן.

ז"א שהמקדם בטחון כבר נמצא בספק.

אישית אני כן לוקח מקדם בטחון.

לגבי המסילות:

ספק עם כמה מסילות ב12V נחשב בטיחותי יותר מכיוון שקיימת הגנה על כל מסילה.

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

  • 1 שנה מאוחר יותר...

מדריך מעולה ומחכים, קראתי כל שורה יישר כח !

 

אמנם כשאני משווה בין החישוב המובא במדריך ובין מחשבון הספק מובנה (לדוגמא) התוצאה פחותה בסביבות ה100W מהחישוב במדריך. הבדלים של כמה עשרות שקלים או יותר.

 

 

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

ציטוט של askme

היי

זה אמנם יותר טוב מכלום, אבל ......

 

א. אני לא בטוח שבפורום מארזים וספקים אין איזה סטיקי בעניין.

 

ב. הספק ( POWER ׂ) זה לא כל הסיפור. אני לא אומר שצריך במאמר כזה

    להכנס למונחים טכניים וגראפים ונוסחאות עם 7 נעלמים, אבל כדאי להזכיר

    סדרות טובות ומצויינות מכמה יצרנים מרכזיים לפחות.

 

ג. מתמיה שלא ב - 2013 ולא עכשיו אין במאמר ולו קישור אחד למגוון האתרים

   שמחשבים את ההספק הנדרש למערכת כתלות ברכיבים. הרבה יותר פשוט            ומהיר  מחיפוש TDP בנבכי עמודי נתונים.

 

אבל חוץ מזה, יפה.

 

לדעתי, בתכל'ס, מספיק מחשבון הספק באתרים למיניהם, 

כפי שמומלץ בציטוט לעיל.

כמובן שאפשר, למי שרוצה, להתעמק ולחפור.

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

×
  • צור חדש...