בימינו נראה שאין קמצוץ של פרטיות באינטרנט, כל אחד יכול להשיג בקלות מידע אישי עלינו ולפרסם אותו ברבים. אך יש עדיין כמה טיפים פשוטים שיכולים לשמור על מעט הפרטיות שעוד נותרה לנו.
בשיתוף עם חברת ESET ישראל, אנו מציעים לכם מספר טיפים קלים לביצוע שישדרגו במעט את הפרטיות שלכם ברשת האינטרנט.
1. השתמשו ב"גלישה בסתר" בגלישה באתרים רגישים
לא מעט גולשים אינם מודעים לעובדה שדפדפני האינטרנט שבהם הם משתמשים אוספים ושומרים לא מעט נתונים בזמן הגלישה שלהם באינטרנט. בין הנתונים שנשמרים תוכלו למצוא את היסטורית הגלישה שלכם, תמונות וסרטוני וידאו שהופיעו באתרים אליהם נכנסתם ועכשיו יושבים במחשב שלכם אפילו אם כלל לא ראיתם אותם בפועל (ואפילו אם הם אפילו אינם קשורים לנושא האתר שבו ביקרתם – לדוגמה תמונות מאתרים "למבוגרים" שהופיעו כבאנר פרסומי באתר שכלל לא עוסק בכך בעצמו).
המידע הזה נאגר ב"מטמון" של המחשב במטרה לטעון אותו מהר יותר בפעם הבאה שתבקרו באותו אתר. היום כל הדפדפנים מציעים אופציה של "גלישה פרטית" או "גלישה בסתר", וגלישה במצב הזה אומרת לדפדפן לא לשמור את אותם נתונים, או למעשה למחוק אותם ו"להשמיד את כל הראיות" ברגע שתסגרו את החלון.
תכונת הגלישה בסתר טובה בתור שכבת הגנה נוספת כאשר אתם גולשים ברשת, אך היא לא מבטיחה הגנה הרמטית על הפרטיות שלכם. שימוש בגלישה בסתר כאשר אתם משלמים בכרטיס אשראי ברשת או כשאתם מבקרים באתר הבנק שלכם, תבטיח לכם שהנתונים שהזנתם לא נשמרו בדפדפן או במקום כלשהו על המחשב שלכם ללא ידיעתכם.
2. הגדירו סיסמה לנעילת הסמארטפון
היום כבר כמעט ולא ניתן לראות אנשים המשתמשים בטלפונים "טיפשים". הסמארטפון שלנו הוא למעשה מחשב קטן והוא עלול להוות פתח להרבה מאוד מהמידע הרגיש שלנו – החל מרשימת אנשי הקשר שלנו, דרך הודעות טקסט והתכתבויות וואטסאפ ועד הפייסבוק ותיבת המייל שלנו הנמצאים בסכנה במידה והמכשיר שלנו נפל לידיים הלא נכונות, במיוחד לאור העובדה שכל אותם שירותים בדרך כלל נמצאים כבר במצב "מחובר" וזמינים מיידית עבור מי שמצליח לשים ידו על הסמארטפון שלכם.
בעוד אבטחת הטלפונים החכמים הוא נושא בפני עצמו, נעילת המכשיר באמצעות סיסמה או טביעת אצבע אולי לא תגן עליכם מהאקרים בעלי אמצעים מיוחדים, אבל היא לפחות תהפוך את המשימה שלהם למעט קשה יותר.
3. השתמשו בהתראת גוגל על השם שלכם
שירות ההתראות של גוגל הוא שירות חינמי המאפשר לכם להגדיר מילות חיפוש עליהן אתם מעוניינים לקבל התראה לתיבת האימייל שלכם, אם הן התפרסמו במקום כלשהו ברשת ומופיעות בגוגל. כך, אם מישהו עושה שימוש בשם שלכם או כותב עליכם משהו ברשת, אתם תוכלו לדעת על זה ולטפל בזה מבעוד מועד.
אופן ההגדרה של התראת גוגל הוא פשוט מאוד – כל מה שצריך לעשות זה להיכנס לעמוד הגדרת ההתראות של גוגל. בשורת החיפוש הקלידו את השם שלכם או וריאציות שלו, או כל ביטוי אחד שאתם מעוניינים לבדוק (למשל שם העסק), והקפידו להשתמש במרכאות על מנת לקבל תוצאות מדויקות. לאחר מכן תוכלו להגדיר את תדירות ההתראות ומספר הגדרות נוספות. זה הכל!
4. סיימתם לגלוש? התנתקו
כשאתם משתמשים בפייסבוק, טוויטר, ג'ימייל או כל שירות מקוון אחר אתם למעשה נשארים "מחוברים" עד שאתם מבצעים התנתקות אקטיבית בפועל, עצם העובדה שסגרתם את הדפדפן אינה מספיקה. הדבר חמור במיוחד במחשבים משותפים (בסיפריה למשל), אם מישהו אחר יגלוש מאותו המחשב הוא יוכל להיכנס לחשבון שלכם, לראות פרטים אישיים אודותיכם ואפילו לפרסם בשמכם סטטוסים או לשלוח בשמכם אימיילים – זאת סכנה משמעותית שעלולה ליצור לכם צרות גדולות, ולא בהכרח להסתכם בסתם "פיגוע פייסבוק" לצורך שעשוע. הרגילו את עצמכם להתנתק מהשירות המקוון כשסיימתם לגלוש בו, במיוחד בעבודה, במחשב ציבורי או אם אתם גרים עם שותפים.
5. מי רואה מה בפייסבוק? בדקו מדי פעם את הגדרות הפרטיות שלכם ברשתות החברתיות
ביקור בעמודי הגדרות הפרטיות של הרשתות החברתיות הוא מומלץ ביותר. אפילו אם כבר עשיתם את זה בעבר, זה לא מבטיח שהגדרות הפרטיות שלכם מוגדרות כך שהן מספקות לכם מקסימום פרטיות היום. הגדרות הפרטיות באתרים כגון פייסבוק נוטות להשתנות מפעם לפעם, ולאו דווקא לטובת הגולש.
בקרו בעמוד הגדרות הפרטיות בפייסבוק וודאו שהכל מוגדר כפי שאתם מעוניינים – מי יכול לראות פוסטים שלכם, מי יכול לראות תיוגים, האם ניתן למצוא אתכם בפייסבוק לפי מספר הטלפון, ועוד.
6. הירשמו לאימות דו-שלבי של גוגל
אם אתם שייכים לאחוז הכמעט מוחלט של גולשים שמשתמשים בג'ימייל, שירות דואר של גוגל, אתם יכולים להירשם לשירות האימות הדו-שלבי שיוסיף שכבת הגנה משמעותית לתיבת הדואר שלכם. לאחר שתירשמו לשירות אתם תתבקשו להקליד, בנוסף לסיסמה הרגילה שלכם, גם קוד אימות חד פעמי שיישלח לטלפון הנייד שלכם בכל פעם שתנסו להיכנס לחשבון הגוגל שלכם. היתרון הגדול הוא שאפילו אם מישהו הצליח להשיג את הסיסמה שלכם – הוא עדיין לא יהיה מסוגל להתחבר לחשבונכם ללא קוד האימות.
כדי לקבל הסבר מלא אודות השירות ואיך מפעילים אותו כנסו ללינק הבא:
https://support.google.com/accounts/answer/180744?hl=iw
7. החליפו סיסמאות מדי פעם
הסיסמאות הטובות ביותר והקשות ביותר לפיצוח הן כאלה המכילות שילוב רנדומלי של אותיות קטנות וגדולות (באנגלית), ספרות וצורות כגון כוכבית, סולמית וכו'. אף פעם אל תשמשו בסיסמאות בנאליות כמו 1111 או 12345, הן יפרצו תוך שניות והן טובות בדיוק כמו שום סיסמה בכלל.
אך חשוב לדעת כי בעזרת הכלים המתאימים והרבה סבלנות, גם הסיסמה המורכבת ביותר ניתנת לפיצוח. כך, אם הסיסמה המורכבת שלכם הגיעה בצורה כלשהי לידיו של האקר מיומן ייתכן שייקחו לו חודשים לפצח אותה. אך אם תחליפו את הסיסמה היא כבר לא תהיה תקפה והחשבון שלכם יישאר מוגן.
8. מחקו עוגיות, קבצי היסטוריה ומטמון
כפי שהזכרנו קודם לכן, הדפדפנים שלנו באופן קבוע אוספים נתונים אודות הרגלי הגלישה שלנו והאתרים בהם אנחנו מבקרים באינטרנט. אם אתם מעוניינים להבטיח את שמירת הפרטיות שלכם, מומלץ לנקות את הקבצים האלו לפחות פעם בחודש. כך, אם יפרצו לכם למחשב לא יוכלו להוציא את הפרטים האלה החוצה. בדפדפן Chrome, ניתן למחוק קבצים אלו באמצעות לחיצה על צירוף המקשים CTRL+SHIFT+DEL.
יתרון נוסף (או חיסרון, כל אחד ונקודת המבט שלו) של מחיקת קבצים אלו הוא שזה יגרום לכם להימנע מ"פרסומות מותאמות אישית", המבוססות על הרגלי הגלישה שלכם ועלולות לחשוף נתונים אישיים אודותיכם לעיניים שלא היו צריכות להיחשף עליהם. יחד עם זאת, יש לציין ששירותים מסויימים (לדוגמה שירותי הפרסום של גוגל) יודעים עליכם מידע רב גם ללא שימוש בקבצי ההיסטוריה, ולשם כך כאמור קיים הטיפ הראשון – אם אינכם מעוניינים שאף אחד ידע לאן אתם גולשים כרגע – השתמשו בגלישה בסתר.
כאמור, הטיפים הנ"ל מהווים מספר כללי יסוד לשמירה בסיסית על הפרטיות, אך אינם יכולים להגן על הפרטיות שלכם באופן גמור סופי ומוחלט. לדוגמה, מספיק שאתם מחזיקים בחשבון פייסבוק פעיל, וכבר חברת הענק מקליפורניה יודעת אין סוף מידע עליכם, על תחומי העניין שלכם, ועל הרגלי הגלישה שלכם. אבל בשנת 2016, נראה שאין ממש ברירה אלא להקריב אחוז מסויים של פרטיות על מנת להישאר "מחוברים לעולם".
ומה דעתכם? האם אתם מוטרדים מהפרטיות שלכם באינטרנט? האם אתם עושים משהו בנידון? ספרו לנו בתגובות!
תודה זה מועיל
תודה על המידע! זה דברים מאוד בסיסיים למי שאשף באינטרנט אך למי שלא זה חיוני לדעת. ואהבתי את התמונות חח (:
איזה פרטיות , אם יש עליכם צו שופט להאזנה [שהוצא מכול מיני סיבות הזויות ושטותיות] אז כל מה שכתוב בכתבה בכלל לא תופס , שלא תשלו את עצמכם שלא ימכרו לכם לוקשים , יש כולירות שהולכים ומספרים לציבור הרחב את מה ששוחחתם עם המשפחה המצומצמת שלכם כאילו נהפכתם לאישי ציבור מפורסמים , הלכו וסיפרו שקיללתי את אבא שלי בן זונה ועוד אלף ואחד דברים כאילו אני איזה סלבריטאי שצריכים להעביר עלי ביקורת [אם אני צודק או לא ,אם זה בסדר ,אם זה מוסרי] ,אשכרה אני חייב לאנשים דין וחשבון
אממ… על מה אתה מדבר?
על מה אני מדבר !!!! . אני מדבר שבדרך-כלל מידע כזה נמצא אצל קציני המודיעין + החברה שלהם , הוא לא יוצא החוצה , בטח שלא לציבור הרחב , זה נחשב למידע חסוי , כמדומני שיש עליו צו איסור פרסום , [כמובן שאני מדבר על אנשים שקיימת האזנה לקווי הטלפון האינטרנט ןכו , מכוח צוו שופט שהוציאה משטרת ישראל , ושעלי הוצא כזה צוו]
אני לא לוקח סיכון – יש לי מחשב נוסף\ ישן ופשוט שבו אני נכנס לאתרים שבדרך כלל נגועים בוירוסים ותוכנות ריגול, ובו אני לא נכנס לדואר אלקטרוני או לכל חשבון אחר עם סיסמה…